Draghi stal de show met een QE-pakket dat de stoutste verwachtingen overtrof: € 60 miljard per maand, open latend of hij na september 2016 nog door zou gaan. 20% voor rekening ECB en 80% voor de landelijke centrale banken. Dan zou zijn belofte om de balans van de ECB met € 1000 miljard namelijk ingelost zijn. Er worden ook langlopende leningen ingekocht, tegen het zere been van Duitsland in. Daardoor kon de lange rente en de rente in de europeriferie nog verder dalen.
De euro verzwakte danig, vooral ook na nadere analyse. Misschien dat daarom er enig herstel van de inflatieverwachtingen optrad.
De beurzen in de Eurozone spoten omhoog. In de VS waren de beurzen niet erg blij met de ECB. Winsten zullen valutaire tegenwind krijgen en de Amerikaanse exportpositie verzwakt. De winstcijfers in de VS waren redelijk, maar niet geweldig goed en de guidance was niet al te dapper gezien de sterke dollar.
De Chinese beurs was weer erg wispelturig. Eerst een dreun op maandag, om het ongeremd long gaan in te dammen en daarna een goed herstel. De Chinese macrocijfers vielen mee. 7,4% groei van het BNP, 0,1% beter dan verwacht. Ook de groei van de industriële productie en detailhandelsverkopen vielen licht mee. Men blijft verdere monetaire verruiming van de Peoples Bank of China verwachten. De nominale groei van het BNP was met 8,1% tegenvallend laag.
De Indiase beurs lijkt de opwaartse lijn ook weer te pakken te hebben nu de inflatie meevalt en de rente verlaagd kan worden.
De macro indicatoren voor de VS waren goed, maar laten wel enige afkoeling in december zien. De huizenmarkt herstelt tergend langzaam, maar lijkt toch echt wat aan te trekken (housing starts, hypotheekaanvragen (na explosie vorige week slechts kleine daling). Het sentiment van de huizenbouwers NAHB daalde 1 punt naar 57. Existing home sales stegen een beetje minder dan verwacht.
Obama hield zijn State of the Union speech met onuitvoerbare plannen om de rijken zwaarder te belasten en zo iets te doen aan de toenemende inkomensongelijkheid..
In Duitsland steeg de ZEW expectations van 34 nar 48, een hogere IFO expectations signalerend.
De olieprijzen lijken een beetje te stabiliseren. Het overlijden van koning Abdullah van Saoedi-Arabië zorgde nauwelijks voor een prijsstijging. De nieuwe koning zal niets wijzigen aan het beleid, daar is hij conservatief genoeg voor. Hij maakte meteen duidelijk hoe de opvolging zou gaan om wat meer stabiliteit te verzekeren gezien zijn niet al te beste gezondheid.
Het IMF verlaagde de groeiverwachtingen voor 2015 en 2016. Zij denken dat de lagere olieprijzen de groei niet zo veel zal helpen. En voor olie-exporterende landen is het een ramp. Canada verlaagde rente vanwege de trend van lagere grondstoffnprijzzen en lagere economische groei in Canada.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten