1 augustus 2015

alle beleggingen overgewaardeerd (GMO), wijst dit echt op lage opbrengsten komend jaar?

Volgens GMO zijn bijna alle beleggingscategorieën schandelijk overgewardeerd. Mean reversion drukt het verwacht rendement dan enorm.
Ik ben het niet helemaal eens met GMO, maar de waardering van de meeste beleggingscategorieën is zo hoog geworden na al die financiële repressie, QE, dat je niet te veel moet verwachten.

Ik heb wat regressieanalyse losgelaten op waarderingsfactoren en fundamentals als de rente, inflatie en werkloosheid en dan gekeken of dit de afgelopen 30 jaar de stijging van de S&P500 enigszins voorspelde een jaar vooruit.
Zoals te verwachten viel, gaat dat niet heel erg goed. Er is wel enig verband met enkele variabelen, maar daarmee kon je achteraf maar een beetje mee voorspellen. Het verband van de afgelopen 32 jaar zal de komende jaren slechter worden, zo gaat dat helaas (de gevonden regressiecoëfficiënten zijn niet stabiel) en de voorspelling uit het plaatje hieronder zal verslechteren in de komende jaren.

Het dividendrendement was de afgelopen decennia de beste voorspeller (ook daarvoor overigens), beter koers versus boekwaarde of de koerswinstverhouding. De inflatie voorspelde wat en de daling van de werkloosheid ook. Rente niet. 
Aandelenmarkten doen het gemiddeld beter als het dividendrendement hoog is en de misery index (hier inflatie plus stijging van de werkloosheid) verbetert. Een en ander wijst op redelijke opbrengsten komend jaar, tegen de mean reversion problemen van overwaardering in. Overigens was de stijging van de S&P (blauwe lijn) de laatste jaren niet zo veel hoger dan wat voorspeld was, in de periode rond 2000 was dit heel anders. Dit wijst niet op enorme overwaardering, niet in de mate die GMO aangeeft.

Allemaal zonder garantie natuurlijk.Na 2018 voorspelt onze kaart een lange periode van matig tot slechte opbrengsten van aandelen, omdat dan de aandelenkoersen te veel gestegen zijn en vooral omdat er een eind komt aan de periode dat het bedrijfsleven in de watten gelegd wordt en de werknemer maar mot inleveren (met alle nare gevolgen van dien voor de winst en inflatie).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten