4 augustus 2015

zijn aandelen te duur? Met als maat historie na 1990 niet.

Zijn aandelen duur? Ik heb een plaatje laten zien dat GMO vindt dat aandelen tig procent te duur zijn.eigenlijk vinden alle traditionele waarderingsmodellen waar de rente niet in zit dat aandelen te duur zijn. Meestal ongeveer iets als een sigma (d.w.z. iets als 14% op basis van de lage volatiliteit van aandelen vandaag de dag, getuige de VIX)
Alleen de koerswinstverhouding (PE) in relatie tot de inflatie geeft aan dat aandelen niet te duur zijn, onafhankelijk van de rente. We hebben de regel van 20, dat PE plus inflatie 20 moet zijn. Die oude regel is een beetje aangepast dat de som 21 moet zijn, zie plaatje. Ik heb nog wat data mining gedaan (regressieanalyse) en het verband tussen inflatie en koerswinstverhoudingen bekeken. De gemiddelde inflatie van de voorgaande vijf jaar was nog belangrijker dan de inflatie van het moment, vooral voor de periode tot 1987.

Over het algemeen kun je zeggen dat aandelen sinds 1990 behoorlijk duur zijn. Als je accepteert dat die periode nog niet afgelopen is, dan is er geen reden te beogen dat aandelen op historische basis zo duur zijn. Weg met de CAPE, price to book, voor de cyclus gecorrigeerde winsten etc., weg met ons PROBIT model dat de afgelopen decennia zo succesvol was. Misschien niet. Maar zo lang de wereld zo vol schulden zit dat de centrale banken geen normale rentevoet mogen voeren is er toch wel wat te zeggen voor die hoge waarderingen sinds 1990. De risicopremie van aandelen versus obligaties lijkt hoog, zeer hoog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten