2 augustus 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Griekenland moddert voort. Tsipras lijkt er de wind weer onder te krijgen om de vreselijke maatregelen door de keel gegoten te krijgen.  Men blijft door onderhandelen, maar de markt ligt er niet wakker van. De Chinese beurs wordt nog steeds af en toe bevangen door grote dalingen, maar er treedt ook herstel op. Never figt Xi+Peoples Bank of China, al lijkt het nu niet helemaal kansloos.
De grondstoffenprijzen zijn nog steeds aan het dalen en men wordt banger dat dit slechte economische groei inhoudt.
De winstcijfers waren wisselend. Per saldo geen grote koersbewegingen op de meeste beurzen.

Het macro nieuws had een mooie IFO in petto, een stijging en dat geeft doorgaande 2%+ groei aan in Duitsland (en daarmee ook in de Benelux).
In de VS viel de groei over het tweede kwartaal met 2,3% een beetje tegen, maar de groei over het eerste kwartaal werd herzien van -0,2% naar 0,6%. De deflator van het BNP ws in het tweede kwartaal met 2% onverwacht hoog. De arbeidskosten (employment cost index) stegen  0,2%, veel minder dan de verwachte 0,6%. De nodige economen verplaatsten daardoor hun schatting voor de eerste renteverhoging van de FED van september naar december.
De FED maakte met de toelichting op het rentebesluit niet duidelijk dat ze de rente in september gaan verhogen, maar wel dat ze de rente ooit gaan verhogen. Wanneer is data dependent (en men beloert nu de economische cijfers als in de tijden van Volcker toen men elke week met angst en bevende geldgroei cijfers incasseerde, te hoog was toen vreselijke stijging van de rente) De omstandigheden op de arbeidsmarkt zijn flink verbeterd en er is slechts 'some 'improvement nodig om de rente te verhogen. Dan moet de economische groei niet geraakt worden door China of Europa (beide onwaarschijnlijk) en moet er enig verhaal te maken zijn dat de PCE inflatie richting 2% gaat op termijn (de laatste cijfers over arbeidskosten en grondstoffenprijzen wijzen hier niet op).

Het consumentenvertrouwen viel iets tegen in de VS (in Frankrijk en Italië ook). Initial claims voor werkloosheid stegen iets, maar bleven extreem laag. Pending home sales daalden onverwachts iets. Nieuwe orders verbeterden en dit geeft een aantrekken van de investeringen in het derde kwartaal aan na de kleine daling in het tweede kwartaal (door de energiesector; wereldwijd is er voor $200 miljard door oliemaatschappijen in de ijskast gezet door de lage olieprijzen).

In Japan blijft het meeste economische nieuws vriendelijk, al zal er in het tweede kwartaal geen groei zijn geweest. De arbeidsmarktparticipatiegraad steeg er. Vrouwen krijgen meer werk (de participatiegraad in Japan kan veel omhoog (overigens kan dit ook Griekenland redden als daar werkgelegenheid geschapen wordt).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten