30 augustus 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Na een duik van 1000 punten van de Dow Jones bij de opening op maandag en een val van bijna 10% van de AEX op dat moment trokken de koersen weer aan. Een paar uur heel snel, maar daarna was het wachten tot woensdag en donderdag voor het koersherstel echt van de grond kwam. Op vrijdag was de vaart er weer uit. De stemming op de beurs varieerde van tomeloos pessimistisch tot verrassend optimistisch. Op maandag was een beurskrach à la 1987 maar net vermeden, maar met de toen opgedane wijsheid kon een totale krach vermeden worden. Soms wel met vreemde koersvorming.

Er kwam geen nieuw slecht nieuws uit China, anders dan dat de positie van Li Keqiang wankelt en dat de winsten in de industrie iets dalen. Leading indicators stegen iets. 

Het macronieuws uit Amerika was erg goed met opwaartse herzieningen van oude cijfers.
Een en ander leidde tot een stijgende rente, heel ongebruikelijk bij een dalende beurs, maar China zou aan het verkopen zijn van obligaties  om aan geld te komen om de beurs nog meer te steunen.
De schaduwen van Jackson Hole wierpen zich al vooruit, inflatie. En inderdaad Stanley Fischer repte over hogere inflatie als de dollar niet al te sterk zou worden (afroepend dat de dollar sterker wordt).
Stanley Fischer zette een belangrijke stap om ons voor te bereiden op een pad van voorzichtige verhoging rentes. We wisten al dat de arbeidsmarkt voldoende hersteld is voor verhoging van de rente, maar met inflatie was het toch niet in orde. Wel waar riep Fischer op Jackson Hole, inflatie gaat stijgen en de FED moet niet wachten tot de inflatie 2% voor verhoging van de rente. Ondertussen moet je de rente natuurlijk niet verhogen als de financiële wereld in brand staat (als steun aan de onderbuikgevoelens van de FED gouverneur van New York Dudley), maar de volatiliteit zal snel afnemen. Een eventueel te sterke dollar zal een belangrijke reden zijn om de rente niet verder te verhogen.

http://www.businessinsider.my/stanley-fischer-jackson-hole-inflation-speech-transcript-august-29-2015-2015-8/#0sJtoj5k4L0ZVXv9.97

Aan het eind van de week schoten de olieprijzen omhoog. Misschien dat er een keer is gekomen aan de schier eindeloze val van de olieprijzen (en gasprijzen in de VS) tot onder $40 voor WTI.

De groei van het Amerikaanse BNP over het tweede kwartaal werd fors omhoog bijgesteld: van 2,3% naar 3,7%. Het Conference Board consumentenvertrouwen schoot omhoog (gemeten voor koersdrama). De huizenmarkt verbeterde, alhoewel iets minder dan de consensus dacht (pending home sales, verkopen nieuwe huizen, huizenprijzen, hypotheken) .Initial claims daalden iets. Beschikbaar inkomen steeg 0,4% en uitgaven 0,3%. PCE inflatie bleef met 0,1% te laag in de ogen van de FED. Orders duurzame goederen waren voor de tweede maand op rij sterk.

In Duitsland steeg de IFO iets en daalden de importprijzen fors (net als elders in de wereld overigens).
In Japan stegen de detailhandelsverkopen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten