20 augustus 2015

value scoort slecht in tijden van lage inflatie

De laatste jaren scoort de value factor slecht. Net nadat de financiële theorie eruit was dat value gemiddeld beloond wordt, zie je het tegenovergestelde. Fama en French hadden het bewezen en Lakonishok heeft het met grondig onderzoek bevestigd. Thaler wist het ook al. Een hele smart bèta industrie is opgestaan waarbij een flink deel van je beleggingen value moet hebben. (Ja, momentum is populairder en low volatility ook en daarmee samenhangend low eta en quality)
.
http://www.efficientfrontier.com/ef/701/value.htm
http://awealthofcommonsense.com/protection-against-rising-rates-inflation/
Ja, Men is zich de laatste tijd steeds meer aan het verbazen dat waarde het zo veel slechter doet dan groei. De meest gehoorde verklaring is dat men te veel gelooft in smart bèta en dat er te veel belegd wordt in fondsen met een waarde tilt.
We moeten meer beleggen à la Graham, die een liefhebber van groei was tegen een niet te hoge prijs (klungels die dit doen sporen de toekomstige fallen angels op). Het verhaal is dat hij 8,5 een goede PE vond als een bedrijf 0% winstgroei had, maar bij 5% winstgroei kon je al veel meer betalen 18,5 en bij 10% 28,5. Zo verdedigt men enigszins de recente dure overname van Buffett. Dat is echte winstgroei voor de hele cyclus inclusief de recessie en bad stuff.
Value heeft het te lang slecht gedaan en is ongeveer aan de beurt het weer beter te gaan doen. Wellicht moeten we nog een paar jaar geduld hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten