13 augustus 2015

Bianco: doet de FED het in september of niet?

Bianco is geleidelijk over aan het hellen naar een verhoging van de rente van de FED in september, maar dat de geldmarkt daardoor niet omhoog gaat. De vrije reserves van de banken zijn gewoon te groot en de FED is te gierig om alle geldmarktfondsen die vorstelijke nieuwe rente van 0,25 tot 0,5% aan te bieden.
Er is een hoop verwarring aan het ontstaan of de rentestijging nu wel of niet ingeprijsd is in de futures. Tot ongeveer vorige week begon men pas een kans te geven aan een verhoging als de futures een rente boven de 0,25% aangaven voor de desbetreffende periode. Dus tot voor kort was het duidelijk: geen renteverhoging volgens de markt in september. Zowel Bloomberg als CME rondden de kansen af op 0% ingeprijsd.
Maar de FED begon zo overtuigend rond te bazuinen dat ze de rente gingen verhogen in september als hun economische verwachtingen ook maar een beetje zouden uitkomen, dat eerst Bloomberg maar nu ook CME bang werden dat ze straks in hun hemd zouden staan als de FED de rente verhoogde terwijl dat volgens hun onzin was. Zij gingen over dat elke FED rente boven 0,15% in plaats van 0,25% aangaf dat er enige kans was dat de FED de rente ging verhogen. Presto, daar ging de kans bij CME van 0% naar bijna 40%.

Het zou toch veel verwarring vermijden als ze de rente niet tot 0,25-0,5% zouden verhogen maar tot 0,25%. Maar dat heft de FED al een tijdje geleden meegedeeld: bij voorkeur een verhoging naar een nieuwe range.

in oktober gaan ze niet, Yellen heeft gezegd dat ze liever de rente wil veranderen op een meetingmet persconferentie. het is niet uitgesloten, ze mogen een persmeeting inlassen. december kan ook, technisch is dat niet te problematisch voor de geldmarkt. de FED verhoogde al menigmaal in december.

Bianco blijft zich verbazen dat ze nu de rente willen verhogen, terwijl bijna alle economische indicatoren behalve de werkloosheid er nu slechter of gelijk voorstaan aan de periode toen ze het zo slecht vonden dat er een nieuwe ronde QE moest komen. Inflatie is lager, de geprefereerde index voor de arbeidsmarkt is lager, economische groei is hetzelfde.
Alleen omwille van financiële stabiliteit willen ze dus verhogen. De FED is the only game in town riep Bernanke.
Dat is helemaal waar geweest. De overheid drukt de groei (al is het nu minder liet ik zien), het bedrijfsleven koopt liever eigen aandelen in, het bankwezen is te streng met hypotheken. Alleen de FED heeft een gat in de hand. Dat moet maar eens veranderen.

Overigens is die overheid een rare zaak. Strategas legde uit dat bij elke recessie de uitgaven omhoog gingen en het gat werd dan gedicht met hogere belastingen. Sinds de kredietcrisis gaat het anders.  De uitgaven gaan niet omhoog maar eerder omlaag (precies zoals de Tea Party wil) en de belastingen worden niet verhoogd. In staten waa men de uitgaven wel omhoog deed en de belastingen een beetje staan er belabberd voor. In die staten werden de democraten vaak weggestemd. De politiek van lagere overheidsuitgaven is zo populair dat de partij die dit doet, de republikeinen, de verkiezingen in senaat en congres won. Hillary gaat dus verliezen als ze vasthoudt aan deze startegie, al zijn er steeds meer hispanics en andere minderheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten