9 augustus 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Kleine dalingen op de beurzen vanwege angsten over de gevolgen van de dalende grondstoffenprijzen, een eventuele verhoging van de rente door de FED.
De beurslievelingen kregen er in enkele gevallen flink van langs (Apple, mediabedrijven als Disney, sommige farmaproducenten als Pfizer), terwijl menige oliegigant eindelijk eens wat weerstand bood tegen de daling van de olieprijs.
Die lagere olieprijzen hebben een lagere en geen hogere economische groei veroorzaakt in de wereld, de grootste verrassing van 2015 tot nu toe. De oppepper die de importerende landen zoals Europa en Japan kregen woog niet op tegen de klappen die uitgedeeld werden aan grondstoffenproducenten. Geannualiseerd ongeveer 10% krimp in Rusland en 30% in Venezuela en een verergerende recessie in Brazilië (-5% ongeveer in tweede kwartaal). Ook de Amerikaanse economie profiteerde niet, Canada in lichte recessie. 

Het optimisme is de macro economen de schoenen in aan het zinken, maar het macro nieuws was niet zo slecht in de niet-grondstoffenlanden.

In de VS was de ISM manufaturing iets omlaag, maar boven de 50 en de ISM non manufacturing steeg boven de 60, een forse versnelling van het groeitempo insunuerend. Nieuwe orders waren goed en naar boven bijgesteld. De groei van de werkgelegenheid was als verwacht 215.000 met kleine daling van de brede werkloosheid, flinke daling van het aantal part timers, ook voor economische redenen en de gemiddelde werkweek werd iets langer. De index van geaggregeerde aantal uren steeg daarom mooi. De participatiegraad bleef te laag, de gewone werkloosheid bleef 5,3%. Voldoende om te voldoen aan de eis van de FED dat er 'some' improvement op de arbeidsmarkt te zien moet zijn.
Initial claims voor werkloosheid bleven laag. Persoonlijk inkomen steeg in juni 0,5% en de uitgaven 0,2% (in lijn met de zwakke uitgaven voor bestedingen in de VS in juni).

De korte rente ging omhoog door de uitlatingen van gouverneur Lockhart, die in het midden zit qua havik/duif gehalte en daarom goed gevolgd wordt. Hij zei dat de economische omstandigheden duidelijk moesten verslechteren voordat hij niet zou stemmen voor een renteverhoging in september. De daling van de grondstoffenprijzen en andere zorgen over de macro zorgden toch voor een kleine daling van de lange rente.
De Bank of England verbaasde aan de duifachtige kant. De dalende grondstoffenprijzen en het sterke pond waren voldoende reden om een renteverhoging vorlopig (februari?) uit te bannen.

De PMI's in Europa waren goed, zoals verwacht. In Duitsland een kleine verbetering. Nederland en Italië sterk.Griekenland dramatisch slecht, het avontuur met Syriza komt met een prijs, hoe sympathiek hun streven ook is om met geld te gaan smijten naar wegkwijnende uitkeringstrekkers.
In China gaat het weer iets beter. De overheidsstimulering in infrastructuur komt weer eens op gang, de industriële productie herstelt een beetje, ook volgens de PMI's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten