1 september 2020

kansen Biden zakken snel weg: trends van Portland, dalend aantal coronabesmettingen en beurs steeds meer in voordeel Trump

 Biden had een comfortabele voorsprong op Trump opgebouwd door de amateuristische,weinig  empathische aanpak van de coronacrisis door Trump. Het consumentenvertrouwen doet het slecht en Black Lives Matter is een krachtig argument om op Biden te stemmen. 


(in het plaatje van JP Morgan via Marketwatch staat op de linker-as afgebeeld wat de voorsprong van Biden was volgens de wedkantoren in rood. Die voorsprong is plotseling verschrompeld, in lijn met de coronabesmettingen volgens JP Morgan)

Maar de afgelopen paar weken veren de kansen van Trump in snel tempo op. De coronabesmettingen dalen voortvarend en die trend lijkt met goede kans door te zetten tot november. De beurzen stijgen voortvarend en het consumentenvertrouwen loopt meestal hiermee parallel op (this time is different, maar hoe lang nog als coronabesmettingen snel dalen).


(net als Corné van Zeijl denken veel economen dat het consumentenvertrouwen achterblijft bij de beurzen, omdat het herstel uit de recessie deze keer anders is, zeer goed voor technologie, maar zeer slecht in delen van de dienstensector die meestal niet beursgenoteerd is. Ik denk dat coronabesmettingen ook een behoorlijk deel van het verschil  verklaren).

Als de beurzen stijgen in de voorafgaande drie maanden van de verkiezingen wordt de zittende president bijna altijd herkozen. D.w.z. de periode augustus/september/ oktober. Augustus was een goede beursmaand. September was gemiddeld de slechtste beursmaand van het jaar, maar in verkiezingsjaren was dat vaak niet zo.

Trump heeft de afgelopen paar weken met succes het verkiezingsthema verschoven van corona naar law & order. De Portlandprotesten brengen hem in een fauteuil nar een landslide overwinning gemeten naar kiesmannen. Die protesten zijn eindelijk sterk genoeg om verandering te kunnen veroorzaken, maar nu dreigen ze even het omgekeerde bereiken: ze houden Trump in het zadel, geen vooruitgang met klimaatmaatregelen, geen hervorming van de politie, geen vermindering van ongelijkheid van inkomens. (vergelijk de protesten in Wit Rusland, die zijn zo sterk dat Poetin Lukasjeko wel haast in het zadel moet houden om een anti-Russische stemming te bezweren. Totdat totale stakingen Poetin op andere gedachten brengen.) Alleen als Biden c.s. de protesten in Portland snel weet 100% vreedzaam te maken, alleen overdag, lijkt Biden nog enige kans te hebben om president te worden.

 

Kiezers lijken weer zwaarder mee te nemen dat Trump economisch slechte tijden beter zal kunnen oplossen dan Biden. Liever nog even vervelende klimaatmaatregelen uitstellen, nieuwe belastingverlagingen, druk op de FED om de beurzen te stuwen.

Natuurlijk is Biden niet kansloos.

Beurzen laten nu excessen zien bij de stocksplits van Tesla en Apple. Werklozen horen steeds vaker dat ze niet tijdelijk, maar permanent zijn ontslagen.

Black Lives Matter.

de inkomensongelijkheid is te groot

Et kan op 3 november mooi weer zijn, zodat veel mensen gaan stemmen.

Misschien tellen de per post uitgebrachte stemmen vrijwel volledig..



Geen opmerkingen:

Een reactie posten