11 september 2022

aanbodschok weg in Amerika, maar Europa naar recessie

 Tot op heden was de economische groei dit jaar lager in de VS, dan in Europa. Dat kwam door de handels- en importschok. Die brachten de groei in de VS op de knieën, maar dat herstelt nu, vooral het handelstekort ex kapitaalgoederen.

In Europa viel de groei tot op heden eigenlijk nog wel mee, maar de komende kwartalen moeten we zwaar zuchten onder exportstop van Rusland. Wij moeten meevoelen met de Russen en boeten voor onze steun aan Oekraïne in plaats van aan lord Poetin. Dus niet langer ons dagelijks gas uit Rusland, maar duur (maar niet onbetaalbaar) LNG van elders. In Duitsland is het IFW er uit: recessie in 2023 in Duitsland.  Of er al eerder groei gloort is nog niet zo duidelijk, maar de papieren liggen er slecht bij voor Europa inclusief het VK. Toch gaat niet alles slecht, de handel profiteert van de dure dollar.

De supply shock is plotseling totaal verdwenen, eigenlijk net zo plotseling als hij gekomen was. Een grote bron voor optimisme over inflatie in de VS. Goedkopere auto's en de benzineprijs daalt. de zeker geachte monsteroverwinning van de republikeinen is onzekerder geworden door de maatregelen over abortus en de prutsers die Trump naar voren heeft geschoven om senator etc. te worden. En dan dalende benzineprijzen, dat doet natuurlijk helemaal wonderen.

Zekerheden staan altijd op de tocht. Camilla koningin, dat was toch een zekerheid dat dit niet snel zou gebeuren. De onovertroffen Jim Cramer voorspelde dat Elisabeth dit wel weer te boven zou komen, maar zelfs hier zat hij fout, helaas. 

Vorige week wisten de goeroes het zeker, de beurs zou een nieuwe stap naar beneden maken. Maar nee, nog even geduld kennelijk. Het slechte nieuws was kennelijk even op. Geen tegenvallende inflatie, Poetin kan niet nog minder gas leveren aan Europa, geen slecht inflatienieuws, geen ramzalige verhalen over tegenvallende winsten (0 op de nodige uitzonderingen na natuurlijk). Niet nog ergere verhalen van de FED, de oorlog in Oekraïne niet nog erger.. Minder Covid in china. Waar het goede nieuws vandaan moet komen is nog even duidelijk voor Europa, maar beurzen gaan nu eenmaal niet voortdurend in één richting. Nog niet de vlag uitsteken, maar het gaat niet altijd slechter dan gedacht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten