7 september 2022

stijgende rente bij dalende inflatieverwachtingen en nijpende tekorten gas

 Het begint er steeds meer naar uit te zien dat de inflatie in een duikvlucht komt. Vooral voor de VS is dat erg waarschijnlijk, maar men begint nu toch ook flink dalende inflatie in Europa over een jaar in te prijzen. Maar QT, quantiative tightening, doet zijn slopend werk. Net zoals bij QE de rente meer daalde dan men op grond van de fundamentals kon beredeneren, zo gebeurt nu het omgekeerde. De economische vooruitzichten verslechteren en de inflatievooruitzichten verbeteren enorm. Toch hogere rente, tegen alle economische logica in. Men gelooft die dekselse Powell en kornuitjes voorlopig, men vertrouwt er op dat de FED (en ECB) een grote beleidsfout gaan maken door de economie in recessie te gooien op een moment dat de inflatie al aan het kelderen is.

Poetin laat zich van zijn helderste kant zien: geen gas voor West- Europa zo lang men de sancties tegen Rusland oveeind houdt. En ja hoor, er beginnen al barsten te komen, meer rechtse trawanten willen dat Europa stopt met die sancties in de hoop van Lord Poetin weer gas te krijgen. 

De gasvoorraden raken aardig vol en de druk om de Groningse gasvelden weer wijd open te zetten nemen snel toe. Die Groningers weten immers toch niet beter, ze krijgen die aardbevingen toch wel en als zo de energiecrisis gedempt kan worden en de overheidsfinanciën er hemels bij komen te liggen, dan wordt de verleiding wel erg groot.

Er is nu een vast geloof dat de beurzen hun dieptepunt niet kunnen zetten voor de FED de rente gaat verlagen. D.w.z. pas voorjaar 2023. Ook moeten de initial claims voor werkloosheid eerst flink oplopen, anders is de FED niet te vermurwen tot rentedaling.

Ondertussen blijven de winstverwachtingen erg goed liggen, leunend op de vorstelijke winstmarges en de sterke balansen. 

Pessimisme is alom tegenwoordig en de koersen dalen toch wel dagelijks hardnekkig. Niet hard, daarvoor gelooft men die ineenstortende inflatieverwachtingen gewoon te veel. Ja, slechte verwachtingen op korte termijn, maar dan toch echt rente manna dat uit de hemelse handen van Powell en Lagarde ooit over ons gaat heen dalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten