25 september 2022

de lange rente lijkt hoog genoeg

 De tienjaarsrente in de VS lijkt me te hoog. Ja, de FED gaat de korte rente verder verhogen, maar zo lang zal die rente toch niet boven de 3,7% van de huidige 10 jaar rente liggen. Men prijst in dat de korte rente naar 4,5-4,75% gaat en wellicht 5% volgend jaar. Maar de inflatieverwachtingen dalen toch wel behoorlijk onverdroten door, zwaar ondersteund door lagere grondstoffenprijzen (niet alleen olie), maar ook door slechter wordende verhalen over de huizenmarkt (= huurstijging richting 0 in 2023)  en wegkwijnende prijzen voor bijvoorbeeld tweedehands auto's en andere goederen. Er zijn nog wat achterstallige verhogingen nodig in de dienstensector, maar daarna kan de inflatie toch over een breed front omlaag richting wat in geprijsd is (of nog lager). Eind 2023 zou dat lager kunnen zijn dan de 3,1% kerninflatie die de FED nu verwacht. Powell heeft gezegd dat hij niet gaat verlagen als er niet over de hele rentecurve een positieve reële rente is. Dat kan dus best gaan gebeuren in 2023. En wel met meer dan men nu denkt. De FED is gevoelig voor politieke druk om de presidentsverkiezingen niet te verstieren. Een rente boven de neutrale rente, zo ongeveer 2,5% volgens Powell nu, zou dan uit den boze zijn bij een dan lage inflatie en groei beneden trend. 

Het pessimisme is enorm geworden. Men ziet liquiditeitsproblemen op de obligatiemarkt en denkt dat de FED daar blij mee is. Nee dus, maar men gaat uiteraard de rente nog niet verlagen. De FED ziet de problemen die ze aanrichten in het buitenland via een te sterke dollar. Ergens, ik denk begin 2023 moet de FED gaan pauzeren met renteverhogingen. Daarna wordt het bijna onbegonnen werk om de rente te verhogen bij dalende inflatie en te lage economische groei. Dat moeten we over niet al te lange tijd gaan zien in dalende tweejaar rente. Volgens Goldman Sachs gaat dan na 30-45 dagen stoppen met verhogen van de rente. Don't fiht the FED, maar kijk wat de twee jaar rente doet.

Het pond heeft het moeilijk, maar hoeft volgens Krugman niet erg in problemen te komen. Er moest volgens Dario Perkins een "moron premium" in geprijsd worden (voor onverantwoord fiscaal beleid ter ondersteuning rijken) en dat is gebeurd. 

Op de beurzen heeft men nog meer verzekeringen tegen dalingen ingekocht (record hoeveelheid puts) . AAII signaleert even veel bearish mensen als in 2008/9. Dat zijn gunstige tekenen voor de beurs. De meesten hebben nu wel verkocht. Het kan altijd 10% lager gaan in de komende weken, maar zo zoetjes aan moet men weer tevreden zijn met de koersen waarop men aandelen en obligaties mag kopen. Oktober is de maand met de meeste keren inde bear markt. De FED heeft de rente harder verhoogd dan bij de rentekrach van 1994. Dat is onderhand wel erg genoeg om een hawkish beleid te verkopen. 

Voor meer daling is een nieuwe schok nodig. Boze tongen melden dat Credit Suisse zich als vrijwilliger heeft aangemeld voor de opvolging van Lehman Brothers, maar Zwitserland zal het vrijwel zeker niet zo ver laten komen. Men is bang voor fascisten in Italië. Maar het probleem is niet zo zeer hun economische beleid, maar hun andere beleid. Poetin is toch een beetje aan het wankelen, maar hoopt op stopzetten van Amerikaanse hulp aan Oekraïne als republikeinse fans in november aan de macht komen in congres en senaat. China kampt met zeer ernstige problemen op de huizenmarkt en met zero covid, maar dat kan nog lagere grondstoffenprijzen betekenen en nog lagere inflatieverwachtingen.

Alles bij elkaar genomen lijkt enig beursherstel beginnend binnen twee weken een tamelijk plausibel scenario te worden. Als de FED blijft rond bazuinen de groei whatever it takes om zeep te willen helpen, dan is dat herstel tijdelijk, maar anders is er meer optimisme mogelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten