11 april 2024

drama: Amerikaanse inflatie 0,01% te hoog

 0,0359% inflatie in de VS en dat was dus afronding naar 0,4% terwijl 0,3% was verwacht. Bij 0,0349 was alles nog OK, behalve dan de meer uitgebreide analyses. Die 0,01% te veel was wel genoeg om de eerste renteverlaging in juni met rotsvast vertrouwen naar 0% uit te prijzen. Larry Summers legde er nog een schepje bovenop: de FED moet de rente gaan verhogen.

Voorlopig ziet de markt nog twee renteverlagingen in 2024 tegen de FED drie. En daar hoort een tienjaarsrente bij van hooguit 4,5% en niet 4,3% zoals bij drie.  Een paar maanden geleden praatte men over zes, zeven of acht renteverlagingen. Als de FED immers begint dn eist de markt als een soort verwend kind bij elke vergadering van de FED een renteverlaging. En als die is in geprijsd geeft de FED die in meer dan 99% van de gevallen. De goeroes die drie renteverlagingen zien, gaan uit van de standvastigheid van de dots (de rentevoorspellingen van de individuele leden van de FED) van de FED. Als ze eenmaal drie renteverlagingen hebben voorspeld, dan houden ze hier maximaal lang aan vast en dat leidt de laatste jaren inderdaad tot renteveranderingen volgens de dots.

De inflatiecijfers in 2024 zijn ronduit slecht, al was er wel een beetje voor gewaarschuwd. En als ik diverse analyses mag geloven wordt het later in het jaar wat beter als de looneisen zwakker worden en de benzineprijzen normaliseren bij een wapenstilstand in Gaza. Geldgroei is nog steeds duidelijk lager dan de nominale groei van het BNP en de ware monetaristen geloven dan heilig in dalende inflatie. 

Er is meevallende groei in 2024, niet allen in de VS maar ook in China, Japan en diverse andere Emerging Markets. Zoiets leidt tot stijgede grondstoffenprijzen, nog los van de perikelen in Gaza. Dat wakkert inflatieverwachtingen aan. Hoe moet de koperprijs omlaag bij zo veel nieuwe elektrische auto's (de lithiumprijs klapte totaal in elkaar, maar stijgt nu ook weer). De vraag naar olie en energie neemt toe. Duitsland heeft zijn kerncentrales gesloten en China en India bouwen lustig er op los met kolencentrales. Ik verdenk deze landen er ook van dat ze meer goud kopen, niet allen de centrale banken.

De inflatieverwachtingen voor de langere termijn zijn in de VS daardoor in de afgelopen maanden met 0,3% gestegen. Het verhaal dat de inflatie wat hoger blijft is geloofwaardiger geworden. Het wordt heel moeilijk in de VS de inflatie onder 2,5% te krijgen en te houden. In Europa zal dat eenvoudiger zijn vanwege lage groei in Duitsland.. 

De FED is gevoelig voor de politiek. In een presidentsverkiezingsjaar moet je monetair helpen, vooral als de alternatieve president al gezegd heeft je de laan uit te zullen sturen. De FED moet de overheidsschuld betaalbaar houden en dat schreeuwt om enkele renteverlagingen. Nu wil Trump geen renteverlagingen, maar als hij weer aan de macht komt zal hij o.a. hierom vele renteverlagingen eisen. Zijn kansen om in november te winnen lijken overigens iets te verminderen door de kandidatuur van (pseudo)democraat Kennedy, want die valt reuze in de smaak bij komplotdenkers. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten