28 april 2024

en ineens werd iedereen weer wat positiever

 Aan de toenemende zwartgalligheid kwam ineens een eind door mooie winstmeldingen over het eerste kwartaal. Daar wordt de laatste tijd extreem heftig op gereageerd. Beng, meer dan 10% er af of er bij. Dat allemaal naar aanleiding van een bijgesteld praatje over één kwartaal. Het gaat ineens reuzegoed met de winsten in de VS. Het herstel van de chips makers is nog erg broos en als men slecht geslapen heeft op de beurs kan dat toch weer leiden tot koersverlies. Misschien gelooft men weer wat eer in Tesla als grote profiteur van AI brengt men daar tegen in.

De zorgen over de te hoge rente werden weggespoeld over veronderstelde nieuwe liquiditeit door mevrouw Yellen, nu ze zo veel geleend heeft en de belastinginkomsten binnen vloeien. Het nu te hoge banksaldo van Treasury kan afgebouwd worden en dat compenseert de afbouw van leningen door de FED ruimschoots. Bovendien gaan na de verplichte pauze de bedrijven weer in volle vaart eigen aandelen inkopen. Die analyse had je natuurlijk vorige week ook kunnen maken, maar nu was dit nodig om het nieuwe positivisme te verklaren na het een beetje overdreven pessimisme dat in de markten was geslopen en bij gebrek aan nieuw slecht nieuws. Ja de groei over het eerste kwartaal was licht tegenvallend, maar dat kwam vooral door voorraden en importen, d.w.z. de finale vraag was nog goed.

De yen blijft maar dalen en mevrouw Watanabe, de denkbeeldige vermogende huismoeder die alle particuliere besparingen in Japan bestiert, gaat onverdroten vort met het kopen van Amerikaanse leningen met hun hoge rente en appreciërende dollar. Japan blijft de grootste buitenlandse opkoper van Amerikaanse schulden op die manier.

Inflatiecijfers vielen zoals verwacht door de consensus ietsje tegen. Men verwachtte al dat ze niet goed waren en daarom hoefden de beurzen niet erg terug op de cijfers. Het hielp dat de olieprijs niet opliep. Goud ook niet en bitcoin profiteert nog steeds niet erg van de halving. Diverse wat diepere analyses zien geen echt grote inflatie ellende op ons af komen. Trump belooft wat te gaan doen aan de onafhankelijkheid van de FED. Dat is toch wel een flinke aansporing voor wat extra renteverlagingen door de FED in het verkiezingsjaar om dit te voorkomen. 

Trump wordt af en toe door de rechtsbanken behandeld of hij criminele dingen heeft gedaan en daar zijn miljoenen republikeinen erg boos over. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten