9 november 2012

5-7% daling S&P500, ingezet na waarschuwing vierjaarscyclus: dadelijk enig herstel en dan weer misère?


Het plaatje hierboven laat zien hoe ver de S&P onder de hoogste koers van de voorgaande drie maanden is gedoken. Gisteren was dat bijna 6%, ofwel midden in de door mij geprikte 5-7% correctie volgens posten als waarschuwing van vierjaarscyclus.  .

Hoe zal het verder gaan?

 Gaat het als bij de eerste blauwe pijl (we zetten zo een bodem, een maand omhoog en dan een grotere daling rond januari)?

 Het technische/ thematische verhaal hierachter is: oversold op korte termijn, markt gelooft even in iets constructievere houding van republikeinen versus democraten (Boehner: er mogen maatregelen genomen worden die leiden tot meer belastingopbrengsten) en minder zorgen over Spanje omdat ze dit jaar geen geld meer nodig hebben.

Dan blijkt men er in de VS niet op tijd uit te komen. In Spanje dan wel Griekenland gaat iets fout en in januari gaat de beurs door de grond en in maart gaat de beurs eindelijk omhoog (Halloween valt dan wel erg laat deze keer).

Fundamenteel kan opnieuw tegenvallende macro in Europa een daling veroorzaken, de huidige trend is opnieuw erg slecht (Citigroup Economic Surprise Index voor Eurozone kan door de grond gaan, zoals enkele maanden terug bijvoorbeeld Japan deed).

Retail sales zijn in de VS boven trend en enige correctie is mogelijk (niet mijn basisscenario voor rest 2012, maar begin 2013 kan dit echt wel).

Overigens is het fiscale klif voor aandelenbeleggers echt een probleem. Inkomstenbelastingstijging wordt vast wel gerepareerd voor arme sloebers die minder dan $ 250.000 per jaar verdienen, maar die reparatie voor beleggers wordt minder goed. De dividendbelasting gaat van 15% naar men denkt 23,8% (naar 43,4% zonder reparatie) en de capital gains tax van 15 naar 23,8%. Dat gaat leiden tot winstnemingen op aandelen die fors gestegen zijn en weinig dividend uitkeren zoals Apple en de nodige small caps (de 65-plusser gaat denk ik zijn veilige dividend cash cows vasthouden).

Als Obama dan gaat roepen dat het begrotingstekort echt terug moet, want hij zit in het eerste jaar na de verkiezingen en dan moet het zuur genomen worden, dan kan de daling serieuzer worden: er ontstaat dan een echt dieptepunt in de koersen, een dieptepunt in de vierjaarscyclus. Dan moet ik mijn indeling van de vierjaarscyclus anders maken dan ik nu stel. De fase GH is dan kennelijk voorbij (periode juli/oktober) en de vierjaarscyclus wordt minder lang dan ik dacht, nauwelijks langer dan vier jaar.

Problematisch voor de wereldwijde indeling van cycli, ranking van fases van de cyclus, is het grote verschil tussen de gang van zaken in de VS (duidelijke verbetering zichtbaar op het front van deleveraging en positie banken, overheidstekort eigenlijk niet zo’n probleem) en Eurozone (deleveraging groot probleem, de nodige banken zwakker door verliezen bij onroerend goed, overheidstekorten groot probleem met zeer ongunstige multipliers bij bezuinigingen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten