11 november 2012

goed nieuws van de afgelopen tijd

De Khan-academie is een onderwijsrevolutie via het internet aan het ontketenen. Via de computer kan er in principe veel efficiënter en goedkoper geleerd worden. De Khan-academie trekt honderden miljoenen kijkers/ studente. Met een zeer beperkt budget, gesponsord door filantropen, wordt onderwijs in 24 talen geboden. De manieren waarop en de tijden waarop, daar wordt zwaar aan gerekend en getsudeerd om dit optimaal te maken. Aan onderwijs wordt 5,6% van het BNP in de wereld besteed, dit goedkoper en beter maken zet vast wel meer dan $ 1 triljoen aan zoden aan de dijk.

Verder was er een interview over voortgang in onderzoek over Alzheimer door Wischik in de Wall Street Journal, waar niet via het gebruikelijke onderzoek over plak in de hersenen (beta amyloide) maar via een proteine, tau, naar de reden gezocht wordt waarom de een wel Alzheimer krijgt met veel plak en de ander niet. Het tau proteïne zou te maken hebben met hoe de rotzooi opgeruimd wordt in de hersenen, iets dat met het klimmen der jaren steeds moeilijker gaat.

Goed nieuws is verder dat er een groeiende schare economen is die denkt dat het met de VS aanzienlijk beter zal gaan als eenmaal het fiscale klif is overwonnen.

Voor o.a. de 47% van de Amerikanen die door Romney zijn weggezet als profiteurs die uit de ruif van de overheid eten is het goed nieuws dat Obama is herkozen. Ook is nu de druk weg op Bernanke om zijn biezen te pakken zoals bijvoorbeeld Ryan wilde. Het ruime monetaire beleid van de FED komt voorlopig niet in gevaar.

De machtswisseling in China gaat meestal gepaard met plezierige verrassingen. Misschien groeit daarom ook het vertrouwen onder economen dat het derde kwartaal het dieptepunt in de Chinese economische groei was.

Verder lijken de angsten voor het fiscale klif excessief opgeklopt te zijn. Er zijn na de verkiezingen waarbij enkele republikeinen die te duidelijk openstonden voor de principes van de Tea Party hun zetel verloren bemoedigende uitlatingen gedaan door democraten, republikeinen en Obama dat men ter elfde ure tot een compromis bereid is. In vorige posten liet ik de excessieve aandacht al zien. In mijn e-mailbox kwamen sinds vrijdagmiddag zeven verhalen over de fiscal cliff binnen, dat is meer dan op het hoogtepunt van de eurocrisis over Europa.

In de VS is het consumentenvertrouwen hardnekkig aan het stijgen, evenals het vertrouwen van de huizenbouwers (laatstelijk was het sentiment voor 55+ woningen flink omhoog).
Initial claims voor werkloosheid daalden (maar nu komt Sandy de komende weken de boel bederven, maar daaar hoef je niet van je stuk door te raken).

Het laatste restant winstnieuws in de VS over het derde kwartaal viel mee. In ieder geval ziet de winstontwikkeling voor de financials er goed uit, ook voor 2013.

De handelsbalansen van de westerse landen vielen over september bijna overal mee (dat gaat dus niet zo zijn voor de Opkomende Landen), met in de VS vooral meer export terwijl de import ook groeide.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten