http://economistsview.typepad.com/economistsview/2012/11/the-costs-and-benefits-of-raising-the-retirement-age.html)
Tegenover de extra opbrengsten voor de belastingen als je doorwerkt en de lagere kosten aan pensioenuitkeringen staan nadelen.
Het zijn eigenlijk meer onrechtvaardigheden. Mark Thoma noemt er vijf.
1. we leven langer, maar het is onduidelijk of we langer gezond blijven
2. ouderen vinden steeds moeilijker werk en moeten steeds meer onder hun niveau werken
3. bij bepaalde zware beroepen lukt het niet om door te werken tot je 65ste, laat staan hogere leeftijden. Die moeten eerder met pensioen mogen
4. ouderen gaan op zeker moment een beroep kiezen waarbij ze eerder met pensioen mogen, wat de arbeidsmarkt verstoort
5. rijken leven veel langer dan armen, het is onrechtvaardig de armen later met pensioen te sturen.
Mark Thoma vindt die vijf minpunten belangrijker dan de ervoor genoemde twee pluspunten.
Ik denk dat later met pensioen gaan noodzakelijk is om een en ander betaalbaar te houden, maar dat je wel wat aan de genoemde onrechtvaardigheden zou moeten doen (Thoma huldigt een soort 50plus/SP standpunt dat het nog heel lang duurt voor het sociaal stelsel failliet is en je ondertussen beter rechtvaardig kunnen zijn). Er is een steeds groter verschil in gezondheid naarmate mensen ouder worden. Het ongezondere deel zou eerder met pensioen moeten mogen/ minder uren in de week moeten werken (d.w.z. Hollande heeft toch wel een punt met verlaging van de pensioenleeftijd voor de zware beroepen; hij had dat echter moeten combineren met een hogere leeftijd voor de fysiek lichtere beroepen). Ik geloof er niet in dat mensen als ze 60 zijn gaan kiezen voor een totaal ander beroep waar ze met 66 met pensioen gaan in plaats van 67. De keuze zal gedomineerd worden door de wens/ noodzaak een minder zware werkbelasting te krijgen (in ruil voor inleveren enig maar niet al het loon).
Verder heeft Thoma wel een punt dat de rijken met hun langere levensverwachting en inkomen ver boven de franchise veel meer voor hun ingelegde pensioenpremies terugkrijgen dan de armen. Die omgekeerde solidariteit is curieus (en schreeuwt om een Bos- belasting om gepensioneerde met een hoog pensioen extra te belasten, overigens aan die schreeuw gaat ongetwijfeld beantwoord worden in de komende jaren)
(plaatje Minack van MS): zonder langer doorwerken wordt positie van overheidsfinanciën onhoudbaar. De overheidsschuld nu is eigenlijk maar peanuts vergeleken wat er qua vergrijzingskosten op ons afkomt. Alleen Italië, Frankrijk en Portugal lijken de zaken onder controle te hebben (hoe dit zo kan zijn is me volstrekt onduidelijk bij hun omslagstelsel, zo goed is hun demografie niet).
prachtig plaatje van Minack. Griekenland staat er dus nog wel tig keer slechter voor. Ik vind het wellicht ook rechtvaardig dat de babyboomers ook de jongeren mogen opeten wanneer het rundvlees te duur wordt.
BeantwoordenVerwijderen