Het plaatje uit Der Spiegel laat de groei van de schulden zien en wie nog tegensputtert om zijn leningen af te schrijven.
Deze keer komt het echt goed als je de stippellijn gelooft, deze keer nog niet meteen, maar je moet het zien als een elastiekje: het springt op zeker moment terug. Als de elastiek niet knapt ten miste. Helaas ben ik nog niemand tegengekomen die een uitweg weet zonder dat de elastiek van de Grieken knapt.
Dit plaatje begint consensus te worden over wat er gebeurt met voorspellingen over Griekenland. Iedereen steekt de draak met de voorspellers, zoals bijvoorbeeld bij Pauw en Witteman gebeurde.
Toch is een en ander niet helemaal onmogelijk.
Bovenstaande tabel van Barclays (James) laat de meest bekende grote schuldenbubbels van de overheden zien. (N.B. Nederland en België zijn verwisseld in 1946). In de meeste van die gevallen kon de schuldenlast dalen zonder schuldafschriijvingen. Dat kon alleen maar bij hoge groei van de nominale economie (zie Italië na 1943) of als de rente extreem laag was (het VK na 1819). Het kan dus wel, maar er is wel een klein wonder nodig om het Griekse drama nog een redelijke wending te geven.
De grafiek die bij Pauw en Witteman is getoond is gemaakt door Jesse Frederik journalist bij FTM.nl. Zelfs het blog ZeroHedge plaatste de grafiek.
BeantwoordenVerwijderenIn onderstaand artikel toonde hij de grafiek voor het eerst:
http://www.ftm.nl/original/ruzie-in-de-troika.aspx
Dank voor de aanvulling. Ik was de bovenstaande grafieken op meerdere plekken tegengekomen (zoals IEX AJ Kamp), maar kon de bron niet vinden
Verwijderen