De orkaan Sandy overschaduwde het goede economische nieuws in de VS: de werkgelegenheid groeide 171.000 vorige maand met opwaartse bijstellingen in de vorige maanden. Meer mensen proberen werk te vinden, daarom 0,1% meer werkloosheid, maar participatiegraad steeg. De arbeidskosten per eenheid producten daalden iets, dat was beter dan gedacht en de productiviteitsstijging viel mee met 1,9% in het derde kwartaal. De ISM steeg 0,2 naar 51,7, beter dan de consensus dacht. De huizenprijzen stegen en er werd weer meer gebouwd.
Door Sandy vielen de autoverkopen iets tegen, maar dat komt wel weer goed. Economen breken zich het hoofd hoe veel Sandy de groei in het vierde kwartaal drukt (0,2-0,3%?). bijna 5 miljoen gezinnen zitten zonder elektriciteit. Initial claims voor werkoosheid waren mooi lager, maar die gaan niet deze week maar de week erna flink omhoog door Sandy. Sandy is een goede, misschien beslissende, steun in de rug voor de herverkiezing van Obama.
In Europa waren de PMI's niet goed, vooral Duitsland was matig (daar produceerde men immers meer auto's dan er verkocht werden). De euro verzwakte daardoor. De retail sales waren in september overigens +1,5% in Duitsland, een goed cijfer. Spanje boekte voor de tweede keer in de historie een overschot op de lopende rekening. In Nederland is het kabinet nog net niet gevallen voor het begint te regeren.
De winstcijfers waren redelijk afgelopen week. Maar het sentiment werkt niet mee. Niet alleen bij aandelen, maar ook bij grondstoffen als olie en goud.
In China wordt men weer iets optimistischer (PMI iets hoger) en bereidt men zich voor op de machtswisseling. De yuan werd weer iets sterker. De Peoples Bank of China injecteerde vorige week een record hoeveelheid geld in de economie.
Japan heeft last van de anti-Jpan stemming in China, vooral bij de autoproducenten. De PMI daalde en de industriële productie ging vorige maand 4,1% omlaag. Huisvrouwen protesteren dat ze aan het werk willen blijven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten