In de eerste plaats liep de Gaza-oorlog niet totaal uit de hand, maar lijkt een en ander weer rustiger te worden.
Verder was er de afgelopen week weinig slecht nieuws. Men kon het niet eens worden over de Europese begroting, maar dat had ook niemand verwacht, er is geen ruzie over uitgebroken en men lijkt meer compassie met Griekenland te krijgen (zoals CPB in Buitenhof al zei, we kunnen maar beter snel die schulden van Griekenland kwijt schelden en daar wordt nu aan gewerkt zo horen we vanuit Duitsland waar ze hun minister van finciën als de beste minister van Europa beoordeelden). De renteverschillen van de PIGS met Duitsland daalden, de toegang tot de kapitaalmarkt voor de PIGS lijkt te verbeteren/ naderbij te komen (totdat er weer nieuwe begrotingsproblemen opduiken).
De IFO viel mee, dat wasvoor Europa de belangrijkste economische opsteker van de week, en daarom hoeven we minder bang te zijn voor negatieve groei in Duitsland en in hun kielzog de Benelux. Renault wil in Spanje 1300 mensen aannemen tegen nieuwe, tot voor kort voor Spaanse vakbonden als mensonwaardige voorwaarden zoals loonstijging beneden inflatie, zevendaagse ploegendiensten etc, een nieuwe aanwijzing dat het beter gaat met de concurrentiekracht van Spanje.
In Amerika waren de cijfers van de huizenmarkt (existing home sales, NAHBMI, architecture billings index) verder in herstel, importeerde en exporteerde men dat het een lieve lust was via Los Angeles (niet getroffen door Sandy), hebben de consumenten zich voorgenomen deze keer veel meer kerstcadeautjes te kopen dan vorig jaar, zijn de banken weer enthousiaster krediet aan het verstrekken, nu ook aan het midden- en kleinbedrijf (zie http://scottgrannis.blogspot.nl/2012/11/bank-lending-continues-to-expand.html) ,
In China verbeterde de PMI eindelijk overtuigend en de verbeterende trend van economische nieuws uit China zette verder door. Dat was het beste economische nieuws voor de wereld.http://ftalphaville.ft.com/2012/11/22/1274813/a-turnround-in-the-china-manufacturing-pmis/
We zagen de afgelopen week een rally op de beurzen met als hoofdreden dat een en ander te erg oversold was. Die fiscal cliff, dat wordt echt wel opgelost (op het laatste moment, niet eerder), er zijn steeds meer republikeinen die openlijk hun eed om de belastingen nooit, maar dan ook nooit te verhogen aan hun laars te lappen dan wel ze zijn weggestemd als tea party kandidaat. De Tea Party is natuurlijk des duivels over deze slappelingen, Boehner valt beter inde smaak met zijn hopeloze actie om Obamacare weer ter discussie te stellen (al zeggen steeds meer verstandige republikeinen dat het geen zin heeft hierover nu te vechten, dat dit nu verspilde moeite is).
Insiders kochten eindelijk weer eens flink hun eigen aandelen in, die vond men kennelijk te goedkoop geworden http://www.marketwatch.com/story/insider-behavior-points-to-imminent-rally-2012-11-21 .
In Japan was men nog steeds blij met de nakende machtsovername van de LDP die de Bank of Japan wel eens zal leren hoe je quantitative maximaal moet easen. Dat begint toch wel een heel mooie oversold rally te worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten