Japan was op de voorgrond bij het goede financiële nieuws: de Bank of Japan gaat een enorme financiële injectie geven die wereldwijd, niet alleen in Japan zijn invloed zal doen voelen (zie bijvoorbeeld de daling van de rente in Zuid- Europa, of in Frankrijk tegen de fundamentals in, maar naar men zegt geheel en al veroorzaakt door vermeende aankopen nu en straks door Japan). Deze monetaire explosie moet de deflatoire, neerslachtige stemming verdrijven en het vertrouwen en optimisme weer doen terugkeren. We krijgen via de enorme quantitative easing van Kuroda een test of al dat geld drukken echt de economie doet verbeteren. Tot op heden was hier geen goed bewijs voor, maar centrale banken zeiden dat dit kwam omdat een en ander nog niet op voldoende grote schaal was uitgeprobeerd.
Zo lang als geld drukken deflatie moet verdrijven lijkt geld drukken kansrijk, maar als er een inflatoire stemming komt, dan is het oppassen geblazen.
Er waren verhalen van Morgan Stanley dat de consumptie in China wordt onderschat in de officiële cijfers. Als dat zo is, dan biedt dit kansen voor export naar China en lijkt een politiek on de Chinese consumptie aan te wakkeren kansrijker. Er is dan duidelijk groei mogelijk die niet alleen steunt op overmatige investeringen in vastgoed.
De energierevolutie in de VS zorgt voor afnemende handelstekorten en dat terwijl de VS sneller groeien dan Europa en vele andere handelspartners
De bouw trekt duidelijk aan in de VS en dit zorgt voor verbeterende trends van de economische groei in de VS. De Dow Jones Transport die de laatste tijd klappen kreeg lijkt weer te gaan herstellen en dat betekent meer vertrouwen in economische groei.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten