Enigszins onverwachts begaven afgelopen vrijdag de steunniveaus voor goud het. Op 18 en 21 à 22% van de top waren er steunen, zo blogde ik onlangs. In een klap viel de goudprijs door beide steunen heen. -29% lijkt de volgende steun.
De goudprijs hoort op te lopen als de reele rente erg laag is en de valutareserves in dollars gemeten sterk groeien. liefst met centrale banken die op grote schaal geld aan het drukken zijn. Dat is het geval en daarom is de val van de goudprijs onverwachts, het is geheel tegen de theorieën van goud in en de goudprofeten staan in hun hemd (ik dacht overigens ook dat $1500 wel zou houden).
Cyprus krijgt de schuld met zijn verkoop van hun onbetekenende goudvoorraad. De markt lijkt te geloven dat Zuid-Europa spoorslags in de voeten van Cyprus zal treden. En goud hebben ze zat in de PIGS, vooral Italië en Portugal staan bol van het goud. In Portugal staat het water tot de lippen, nu het uitkleden van ambtenaren door hun hooggerechtshof als te onbetamelijk is beoordeeld. Een eenvoudige oplssing voor de bezuinigingsproblemen is natuurlijk de goudvoorraad verkopen. Dat helpt Portugal minstens een jaar (niet veel langer) uit de brand. Als Italië ook nog wil volgen, dan moet er snel een oekaze uit China komen dat ze al het goud wel even willen hebben anders staat de prijs zo onder $1000 (de Peoples Bank of China heeft overigens wel aangegeven dat als de prijs van goud gunstig is, ze een onverzadigbare koper zullen zijn, die goudvoorraad van Portugal is dan maar een druppel op de gloeiende plaat).
Er waren wel wat andere waarschuwingen, zoals Japanners die en masse hun goud verkochten toen het per gram boven 5000 yen kwam, niet erg logisch als je net een directeur van de Bank of Japan hebt gekregen die whatever it takes inflatie gaat maken. Niet logisch, maar het gebeurde toch.
Goud is kennelijk te duur geworden voor de particulier, die smelt liever zijn juwelen om. En in de periode april-juni koopt men seizoenmatig in de Emerging Markets heel weinig goud. In India heeft men een extra goudbelasting ingevoerd, waardoor men enige maanden terug extra goud kocht en nu kennelijk een tijdje bijna niets. De zwakke economie van India levert vermoedelijk ook een tegenvallende goudvraag op. En hoe de maatregelen in Turkije uitpakken, waar je op goud kunt lenen bij de bank, is ook niet duidelijk positief.
De sterkte van de dollar (alhoewel niet in yuan) wordt al enige tijd als hoofdoorzaak gezien voor de zwakte van de goudprijs.
De tegenvallende groei van de wereldhandel (slechts 2% in 2012 volgens het WTO en 3,3% in 2013 tegen 5,3% normaal) zorgt voor een zwakke groei van de valutareserves in de wereld.
Daar staat natuurlijk tegenover dat als je niet zo erg gelooft in de kredietwaardigheid van de banken gouden en zilveren munten wel erg verlokkelijk worden om je spaarcentjes mee op te slaan.
Volgens Scott Grannis http://scottgrannis.blogspot.nl/2013/04/the-end-of-second-great-gold-rally.html moet de goudprijs corrigeren totdat deze weer in lijn is met de andere grondstoffenprijzen. De goudbubbel loopt leeg
Grannis laat ook zien dat de val van de goudprijs eigenlijk wel raar is gezien het overdadig ruime moneatire beleid, maar wat we nu zien is de realisatie dat men zich veel te druk heeft gemaakt over inflatie of hyperinflatie vanwege quantitative easing. Niets wijst op een stijging van de inflatie. Ik denk dat hij misschien een punt heeft: door de lage rente, geforceerd laag door QE, krijgt men onvoldoende inkomen uit besparingen, moet men ineens veel meer sparen voor de oude dag en dat meer sparen drukt de consumptie en daarmee veroorzaakt het deflatie, niet inflatie.
Mocht goud naar $ 1000 gaan, dan denk ik dat ik eens wat gouden munten ga inslaan in plaats van postzegels van snel groeiende Emerging Markets/ kopen van value van Nederlandse/ Duitse postzegels, die veel te veel in opbrengstwaarde gedaald zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten