Er wordt stevig gediscussieerd over het wel en wee van QE binnen de FED.
Bijna iedereen zit nog op niet verhogen van de rente tot het Evans-punt van 6,5% werkloosheid dat helemaal niemand voor half 2015 ziet komen. Dat komt denk ik eerder, met enigszins achterblijvend herstel van participatiegraad.
Met Reinhart van Morgan Stanley ben ik het eens: de markt zet zich schrap voor de lezing van Bernanke in Jackson Hole eind augustus en misschien is zijn zwanenzang het getuigenis voor senaat en congres in juli over hoe je met QE moet gaan stoppen.
De FED houdt voorlopig het communicatieprobleem over QE, o.a. omdat ze ook niet weten wat ze zullen gaan doen. Pas als de markt naar reageert, dan doet Bernanke/ Yellen sterk de mond open. De beurs zit in de tool box van de FED.
Een paar leden willen nu stoppen met QE, enkele gauw (eind 2013) en slechts twee hebben duidelijk gezegd door te willen gaan in 2014.
De haviken willen toestaan dat volatiliteit terugkomt in de markt vanwege onzekerheid over QE
Tegenvallende macro (in het tweede en derde kwartaal) zal sommige leden steviger in het kamp van meer en langere QE drukken.
Er is een redelijke kans dat groei in de VS in Q2 en Q3 opnieuw onder trend is.
Bernanke/ Yellen willen gaan voor de Evans- doctrine. Niet alleen die 6,5% werkloosheid, maar ook de voorwaarden om te stoppen met QE. Op 27 maart gaf Evans aan dat hij à la de koningin van Alice in Wonderland al voor zijn ontbijt drie (hij hield zich in, geen zes) onmogelijke wensen had die vervuld moesten worden om te kunnen stoppen et QE: de werkloosheid moest geruime tijd dalen, de werkgelegenheidsgroei moest zes maanden achter elkaar meer dan 200.000 per maand stijgen en de economische groei op jaarbasis moet boven potentie zijn. Bianco rekende terug dat dit slechts twee keer gebeurd is in de afgelopen 25 jaar en als je in plaats van zes zeven maanden had genomen, was het niet voorgekomen.
Curieus is dat de notulen als argument worden aangedragen voor de forse stijging van de koersen gisteren: het werd als duivenbericht gezien, omdat de meerderheid door wil gaan in 2013 met QE, ook al wordt QE zo hevig ter discussie gesteld. De haviken hebben niets te vertellen volgens de markt en moeten hun kop nog even houden. Maar het is duidelijk in de notulen: QE staat ter discussie en in 2014 is er geen draagvlak meer voor. Nu is er alleen een draagvlak vanwege de onduidelijke invloed van de fiscale bezuinigingen en de daardoor gedaalde consensusgroei in het tweede en derde kwartaal. Als Benderly gelijk krijgt en velen gaan 3%+ groei zien, dan moet QE deels worden teruggedraaid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten