Het nieuws was de afgelopen week gemixt. In de VS daalden de retail sales onverwachts, maar daar stond in positieve zin een groter dan verwachte daling van de initial claims voor werkloosheid tegenover.
De NFIB, barometer voor midden en kleinbedrijf in de VS daalde wat. Het consumentenvertrouwen volgens University of Michigan viel stevig. Al met al lijkt de groei in de VS sinds maart af te zwakken, maar niet zo veel als in 2011 en 2012. Daarvoor is nu de huizenmarkt en ondernemersvertrouwen te goed. Ook voorraden/ verkopen zijn gedaald en dat vraagt niet om neerwaarts bijsturen.
Diverse grondstoffenprijzen kregen een knauw, vooral die van goud en zilver (al was het niet zo erg als de -60% intra day van de bitcoin), vooral vanwege angst dat in navolging van Cyprus Portugal en Italië veel goud gaan verkopen, trokken de aandacht. Een en ander wijst op een zwakke wereldeconomie. De WTO stelde zijn verwachting voor de groei van de wereldhandel naar beneden bij, naar 3,3% tegen 5,3% normaal. In 2012 was de groei slechts 2%, vooral vanwege de krimp van 0,1% van de importen van westerse landen dankzij de malaise in Europa.
De notulen van de FED lekten voortijdig uit, wat heisa veroorzaakten. o.a. bij degenen die gediscrimineerd worden dat ze niet op de lijst van eerste ontvangers stonden. In de notulen stond dat diverse FED-gouverneurs ongerust waren over zo veel QE. Mar de markt las ook dat deze haviken niets in de melk te brokklen hadden en QE voorlopig zeker is. Reden genoeg voor neiuwe all time highs in de S&P500, ook intra day.
Curieus is dat het beleggingssentiment op überbearish staat bij deze all time highs. Men blijft maar vooral niet cyclische aandelen kopen en cyclisch gaat steeds verder in de ban. De record daling van PC-verkopen deed hier geen goed aan.
De rente is weer angstig laag geworden. AAA-leningen worden steeds schaarser.
De hoeveelheid AAA staatsleningen is gekrompen van $ 11.000 miljard naar $ 4.000 miljard sinds 2007 sinds de VS en het VK, Frankrijk etc geen AAA meer zijn.
Driemaands voortschrijdend was er overigens niets aan de hand en daarom stegen de dekkingsgraden van de Nederlandse pensioenfondsen voorspoedig.
Het cijferseizoen voor de winsten over het eerste kwartaal is begonnen in de VS. De winstn vielen mee, de omzetten tegen, maar het is nog te vroeg om er echt iets zinnigs over te kunnen zeggen.
In China viel de inflatie erg mee (onverwachtse daling van 3,2% naar 2,1%), zodat de druk om monetair te verkrappen flink afnam. De handelsbalanse werd ineens negatief door meer groei import dan export.
In Rusland stelde men de groeiverwachting voor 2013 bij van 3,6% naar 2,4%.
In Japan genoot men nog na van de explosieve plannen van Kuroda, hetgeen leidde tot opnieuw flink hogere Japanse koersen (alhoewel niet voor lange obligaties) en nog steeds een heilzame werking had op de rentestanden in Spanje, waar de tweejaars rente op staatsleningen nog maar een schamele 2% is. Dit zorgde voor een flinke stijging van de waarde van de euro tegen de dollar, wat minder heilzaam is.
De yen kreeg het net niet klaar door de 100 tegen de dollar te breken. Rond 100 liggen veel derivaten en als 100 doorbroken wordt dan kan de yen even flink verder omlaag. Voorlopig is de speculatie tegen de yen nog te zwak voor 100+. De zwakke yen was overigens wel reden voor Nissan om meer productie van Japan naar de VS over te brengen uit te stellen.
In Europa steg de industriële productie iets over februari, o.a. in Duitsland en Frankrijk was weer groei.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten