18 april 2013

waren er waarschuwingen voor de goudkrach

De vraag van particulieren uit China was al niet best
In India liet men het ook afweten. (plaatjes van GMO, dat vlak voor de krach een verhaal op de website zette dat je met goud moest oppassen).
Kortom, de Chinezen en Indiërs hebben het gedaan in collaboratie met de centrale banken zoals ik al eerder blogde
Centrale banken waren wellicht niet ijverig genoeg met kopen, zo gaf ik al aan http://beleggenopdegolven.blogspot.co.uk/2013/04/goud-per-land-en-goudaankopen-centrale.html

Indonesië gaf ook al aan dat het niet goed zou gaan met de goudprijs, tenminste als je wist dat de valutareserves van Indonesië aan het krimpen waren.
Valutareserves in de wereld correleren sterk met de goudprijs. De wereldcijfers lopen nogal wat achter, individuele landen geven eerder al een beeld. De valutareserves van Indonesië lopen aardig parallel met de goudprijs. Waarom weet ik niet, wel dat de grootste goudmijn in de wereld op Irian Barat ligt.

De dollar werd iets te sterk, maar ook weer niet zo veel. Het plaatje van Capital Economics laat zien dat het laatste stuk overdreven was van de goudcorrectie. De mate waarin de markt overdrijft is wel vaker mateloos.

Uiteindelijk kun je concluderen dat de goudprijs te duur was geworden voor de mensen in China en India en dat centrale banken wat minder ijverig waren met goud kopen vanwege een tegenvallende groei van de wereldhandel/ de export in het desbetreffend land. De sterke dollar werkte ook giftig voor de goudprijs. Het laatste stuk van de versnelling van de daling van de goudprijs is moeilijk uit te leggen, voorlopig alleen als een reactie à la 1987.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten