Het belangrijkste nieuws was het afzweren van overmatige bezuinigingswoede door overheden in de G20. Het onderzoek van Herndon c.s. http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2013/04/te-veel-staatsschuld-niet-zo-slecht-als.html?showComment=1366542253048 waarover zo veel te doen was heeft kennelijk het laatste zetje gegeven om te geloven in de vloek van staatsschuld boven 90% moet tegen elke prijs voorkomen worden a fte zweren. In Nederland deed Coen Teulings bij zijn afscheid nog een flinke duit in het zakje (in dit geval eerder uit het zakje) bij de lawine aan interviews die hij afgaf om niet overmatig te bezuinigen, want dat helpt niet.
Het gaat trouwens onverwachts goed met het Amerikaanse begrotingstekort (zowel met de inkomsten (capital gains tax) als met de uitgaven (peace dividend), waardoor de politiek makkelijker tot een overeenkomst over de sequester kan komen http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2013/04/begrotingstekort-van-vs-daalt-harder.html
Het andere belangrijke goede nieuws was de afgenomen angst voor inflatie. Niet alleen daalde inflatie op jaarbasis, maar ook ingeprijsde inflatie zonk weg, vermoedelijk vooral door de goudkrach. Die goudkrach geeft overigens eerder goede dingen aan ( http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2013/04/goud-en-aandelen-op-lange-termijn-nu.html) zoals minder staartrisico, minder oppotten van overtollige valutareserves en outperformance van aandelen ten opzichte van obligaties dan slechte zoals een zwakke wereldeconomie (zoals lagere metaalprijzen angeven die door goud bemet werden). Door de daling van de inflatie en de inflatieverwachtingen kunnen de centrale banken langer doorgaan met ruim monetair beleid. De angst dat al dat geld drukken tot hyperinflatie gaat leiden is de laatste tijd belangrijk afgenomen (paradoxaal genoeg stijgt de werkelijke kans hierop, omdat er nu meer kans is dat centrale banken te lang doorgaan met QE).
FED gouverneurs spraken enigszins bezorgd over al die QE en de mogelijke consequenties daarvan, maar er bleef vooral hangen dat men eerst wil stoppen met aankoop van staatsleningen en nog wil doorgaan met opkopen mortgage backed securities. D.w.z. er is een behoorlijke kans dat nieuwe QE niet eind dit jaar helemaal stopt, maar dat men nog geruime tijd blijft investeren in hypotheken. Op dat front was overigens meer goed nieuws: de twee genationaliseerde mastodonten Fannie Mae en Freddie Mac maken ineens weer scheppen met winst: door de stijging van de huizenprijzen hoeven ze minder verlies te lijden bij gedwongen verkoop en de voorraad aan slechte hypotheken is ook in sneltreinvaart aan het verminderen in de VS. Vandaar ook dat er weer meer belangstelling is voor uitgave van nieuwe mortgage backed securities.
Het gaat prima met het herstel op de huizenmarkt in de VS
Geen opmerkingen:
Een reactie posten