De detailhandelverkopen over maart daalden onverwachts 0,4%. Ze waren de afgelopen maanden onverwachts sterk en daardoor kwam er een hele reeks aanpassingen voor de groei van het BNP in de VS voor het eerste kwartaal naar boven. Die trend is nu wreed afgebroken.
Er is nu een groeiend geloof in duidelijk lagere groei in het tweede en derde kwartaal, net als gebeurde in 2011 en 2012. Men hoopte al dat de consument ondnaks zijn daling van het inkomen na belastingen gewoon door bleef kopen, maar dat lijkt even niet het geval. Men heeft gewoon de geldmarktfondsen geplunderd om wat extra te consumeren. Die fondsen liepen vol door alle extra dividenduitkeringen eind vorig jaar uit angst voor de belastingverhogingen. Dat geld is nu op.
(bron ICI via Sober Look).
Het zag er overigens al niet zo goed uit voor de retail sales gezien de benzineprijzen, maar de tegenvaller was nog groter dan dat aangaf, misschien vooral ook door het koude weer waardoor men geen lentespulletjes kocht.
Maar het basisverhaal is dat de belastingverhogingen met vertraging toch doorwerken in lagere consumptie.
De afzwakking lijkt tijdelijk, maar door de sequester staat de groei onder druk na mei.
De hogere beurs en gestegen huizenprijzen zorgt overigens wel voor meer uitgaven aan luxeproducten. Daarom gelooft men toch dat de groeiafzwakking in 2013 minder zal zijn dan in 2012 en 2013.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten