30 januari 2010

The State of the Union en de tijdgeest


The State of the Union zegt vaak veel over de tijdgeest. In de dikkere voorlopers van ons boek hebben we meer aandacht gegeven aan het uitwerken van de domeinen van de tijdgeest: Freedom, Care en Justice. We merkten op dat Bush in zijn State of the Unions heel erg vaak de woorden "freedom"en "liberty" gebruikte. Dat was een teken dat freedom voorop stond in de tijdgeest (en daarmee profits). Daarbij hoorde ook terrorismebestrijding (het deel van justice dat Bush belangrijk vond).
Obama had het liefste zijn State of the Union in het kader van de wetgeving over de gezondheidszorg willen plaatsen, d.w.z. care is het belangrijkste. Dat kon echter niet, hij moest veel aandacht geven aan het niet uit de hand laten lopen van de overheidsfinanciën, vanwege de Tea Party aanhangers en het verlies van de senaatszetel in Massachusetts. Het accent moest liggen op banengroei, dus hulp voor midden- en kleinbedrijf. Freedom is kennelijk nog steeds belangrijk. Justice kreeg een belangrijke plaats omdat de financiële regelgeving een stuk beter moet.
Alleen al door het goed moeten behandelen van alledrie de domeinen van de tijdgeest moest de State of the Union een stuk langer zijn dan gebruikelijk. Dat is dan weer gevaarlijk voor de tijdgeest zoals Kniesmeijer dat ziet: in de huidige strenge winter moet je met resultaten komen en korte, duidelijke doelen/ uiteenzettingen. Kortom Obama had het moeilijk. Gelukkig trekt de economie nu sterk aan in de VS en kan over een paar kwartalen de tijdgeest weer ontdooien en komt er weer tijd voor iets nieuws als een betaalbaar gezondheidsstelsel in de VS (wat er nu op tafel ligt is veel te duur, men accepeert alle dure wensen om de wet er maar doorheen te krijgen. De wet kan alleen een succes worden als de overmatige kosten van het huidige gezondheidszorgstelsel in de VS (50% duurder dan in Europa terwijl de gemiddelde levensduur in de VS lager ligt) bestreden worden).
Foto uit new york times: Mr. Kreamer, die via foreclosure zijn huis uitgezet is, onderbreekt zijn verhuizing om naar The State of the Union te kijken. Hij zei: "Ik heb genoeg van al dat negatieve".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten