Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
10 februari 2012
Buffett: obligaties schadelijk voor je financiële gezondheid, goud overgewaardeerd
Warren Buffett is toe aan zijn jaarlijkse oratie op de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway.
In een vooruitblik voor Fortune kwam hij al met kruidige uitspraken.
Hij had een veeg uit de pan voor obligaties. Door manipulatie van centrale banken als de FED is de rente te laag geworden en geeft de rente geen compensatie meer voor inflatie en inflatierisico. Obligaties zouden nu met een soort waarschuwing verkocht moeten worden net als sigaretten: het schaadt uw financiële gezondheid.[=het lijken wel beleggingen die in de uitzendingen van Harrie Mens worden aangeprezen],
Ook goud kon geen genade vinden in de ogen van Buffett. Al het goud in de wereld past in een kubus van 17 meter en heeft een waarde van ongeveer $ 10.000 miljard. Voor dat geld kun je alle landbouwgrond in de VS kopen en een enorme hoeveelheid uitstekende bedrijven. Daar komt allemaal inkomen uit wat niet het geval is bij goud.
Bovendien komt er elk jaar 1,5% nieuwe goudvoorraad bij en dat moet jaar in jaar uit opgenomen worden en daar heb je elk jaar een nieuwe hoeveelheid vreesachtigen voor nodig. [PV: die 1,5% is meer dan de groei van de wereldbevolking maar minder dan de groei van de middenklasse, dus voorlopig zal het wel lukken die goudproductie op te nemen).
Door de enorme prijsstijgingen van goud zijn er allerlei speculanten de goudmarkt ingezogen en die kopen alleen nog maar omdat de goudprijs zo veel stijgt [=we zijn in de bubbelfase]. Volgens Buffett kan dit nog wel enige tijd doorgaan, maar dan gaat het onherroepelijk mis.
Buffett breekt daarom een lans voor aandelen, die zijn veel beter en veiliger op lange termijn.
Zoals wel vaker in de afgelopen 50+ jaar zou Buffett wel eens gelijk kunnen hebben.
De grafiek uit data Stream laat het verloop van de total return van een belegging in aandelen (S&P500) respectievelijk obligaties (10 jaar staatsleningen VS) met 1980=100.
Dan zie je dat aandelen en obligaties het aanvankelijk veel beter deden dan goud, maar dat deze eeuw goud het veel en veel beter heeft gedaan.
Als de centrale banken doorgaan met geld drukken en China etc vinden dat hun valutareserves voor een groot deel uit goud moeten gaan bestaan dan kan de goudprijs natuurlijk nog wel heel wat stijgen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten