Het patroon van de afgelopen weken herhaalde zich vorige week weer. Het economisch nieuws stemde tevreden. Er was onrust over Griekenland en er lijkt alweer bijna een overeenkomst te zijn gesloten. Het verzet van de bevolking neemt toe. Zelfs de Luxemburgse minister van financiën zegt dat Griekenland de hele gifbeker moet slikken, omdat Europa een faillissement van Griekenland best kan doorstaan. Die krijgt dan weer op zijn donder, want dat is natuurlijk niet zo zeker, ook al zegt ook Neelie dat.
In de VS daalden de initial claims voor werkloosheid fors tot beneden 350.000 en dat wijst op misschien wel 4% groei in het eerste kwartaal. De retail sales waren mooi met 0,4% met de rare daling van de autoverkopen (in strijd met de wekelijkse veel hogere personenautoverkopen). De spaarquote is weer OK en daling niet meer zo zeker. Het NFIB survey voor het midden- en kleinbedrijf steeg een beetje, De voorlopers van de ISM (Phillyfed en Empire State survey) waren beter in de pus dan gedacht (=ISM stijgt deze maand). Het beste nieuws kwam uit de huizenmarkt: de NAHBMI, een index voor het sentiment van de bouwers, is ook de afgelopen maand weer heel veel gestegen. Al een hele tijd worden er minder nieuwbouw gestart dan er verkocht wordt, dus het is niet zo vreemd dat de bouwers met minder onverkoopbare voorraden in hun maag zitten. Samen met een aantrekkende arbeidsmarkt leidt dat tot meer opgeruimde gezichten bij de bouwers. De inflatie daalde, zowel die van de consumentenprijzen als de producentenprijzen. De huurstijging houdt de daling na maart tegen en stijging komt er als de olieprijzen dankzij Iran de lucht in zouden schieten. Het energieverbruik is enorm laag op het ogenblik in de VS door de loeihete winter en veel minder benzinegebruik. Alle OPEC-landen produceren meer dan hun quota, d.w.z. ex Iran hoeft de olieprijs niet omhoog, vooral niet nu men zich weer wat meer zorgen maakt over de groei in China.
China beloofde weer eens Europa te helpen en is potjes aan het maken voor internationale overnames (50 miljard yuan vorige week). De Peoples Bank of China verlaagde de reserve requirement ratio die banken moeten aanhouden met 0,5%.
In Duitsland was sentimentsindicator voor de economie ZEW goed, wijzend op positieve economische groei in dit kwartaal.
In het VK daalde inflatie mooi en herstelde het consumentenvertrouwen prima.
De renteverschillen van de europerieferielanden/ Frankrijk met Duitsland deden niet zo veel, ondanks dat de plaatsing van nieuwe staatsleningen goed verliep.
In Japan was de groei in het vierde kwartaal negatief, maar de Tertiary industry index over december viel erg mee (dienstensector, meestal goede indicatie voor economische groei in het kwartaal erna). Het belangrijkste was dat de Bank of Japan er weer een nieuwe ronde quantitative easing eruit perst en nu een inflatiedoel van 1% zet (weg met 0%, weg met deflatie).
In India viel de inflatie erg mee en daardoor kon de centrale bank ook daar leuke dingen doen zoals staatsleningen gaan opkopen etc. Idem voor Indonesië waar de korte rente 1% omlaag kon.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten