Er was weinig economisch nieuws. In de VS vielen de initial claims voor werkloosheid flink mee, hypotheekaanvragen stegen, het consumentenvertrouwen daalde een beetje, consumentenkrediet viel tegen, de handelsbalans van de VS viel tegen (de tekorten nemen gestaag toe). In de VS bereikte men een akkoord over het kwijtschelden van $ 32 miljard aan hypotheekbetalingen door banken, een druppel op de gloeiende plaat van $700 miljard aan hypotheken die onder water staan bij de huidige huizenprijzen in de VS.
In Europa vielen de cijfers voor industriële productie tegen in o.a. Duitsland en Frankrijk, maar de orders verbeterden in Duitsland. In Italië steeg de industriële productie.
In Japan vielen de cijfers mee (leading indicators, handelstekort, consumentenvertrouwen, kredietgroei).
In China steeg de inflatie naar van 4,1% naar 4,5%, een tegenvaller.
Romney verloor verrassend in drie staten van Santorum en is zich nu wat ernstiger aan het bekeren tot het conservatieve geloof.
De problemen voor Griekenland worden groter, maar de markten tillen er minder aan. Het duurt wel erg lang om tot goede regelingen te komen en de afgelopen week leidde dat voor het eerst in tijden weer tot hogere rentes in Zuid Europa.
De beurzen lieten kleine minnen zien, o.a. vanwege Griekenland en de Chinese inflatie. OOk al die publicaties dat Israël er nu toch echt een flink op los moet gaan bombarderen (het wordt immers lente) in Iran hielpen niet.
De ondertoon is nog goed vanuit de economische factoren en het vertrouwen in de plannen om het monetaire beleid verder te verruimen, ook al gaat het beter met de groei in de VS, zo benadrukte Bernanke nog eens.
Het optimisme kan komende week verder onder druk komen, nu het optimisme zo groot is (zelfs Roubini is een bull) en sommige brokers wat meer waarschuwende geluidjes aan het maken zijn over de groei in de VS, Griekenland en inflatie nu centrale banken zo door het dolle heen zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten