Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
23 februari 2012
Paul Mortimer –Lee Inflatie gaat stijgen, meer dan de FED lief is
Paul Mortimer- Lee (BNP Paribas) was in een meer optimistische bui dan de eerste keren dat ik hem zag, maar bleef negatief op de groei in Europa en vooral ook op de inflatie.
Waarom stijgt de kerninflatie als er zo’n grote output gap is? De inflatie moet dan toch dalen?
PML denkt dat de centrale banken inflatie te veel zien als een reëel fenomeen, veroorzaakt door de reële economie en te weinig als monetair fenomeen. Sinds Greenspan en Bernanke het met elkaar eens zijn dat het verband tussen geldgroei en inflatie zoek is (ik kan het ook niet vinden, ook niet met de nodige data mining) kijkt men alleen naar de reële economie en heeft men Friedman afgedankt (inflatie is altijd en overal een monetair fenomeen). Je kunt haast geen plaatjes verzinnen waarbij je een mooi (liefst leidend) verband kunt laten zien tussen geldgroei en inflatie.
Paul Mortimer- Lee verzon bovenstaand plaatje en zowaar, er lijkt een verband. Dat zou buitengewoon slecht inflatienieuws zijn. De inflatie gaat gewoon verder omhoog, nu de totale liquiditeit in de OECD zo hard blijft stijgen, iets dat een kind kan voorspellen.
Daarnaast is er de inflatie vanwege hogere grondstoffenprijzen. De jaar op jaar effecten zijn nu maximaal gunstig en vanaf april- mei gaat het weer de andere kant in: dan stuwen de grondstoffenprijzen de inflatie weer omhoog, vooral als je die luitjes in Iran en Israël hun gang laat gaan. Ook voedselinflatie is kwetsbaar.
De komende jaren gaat de inflatie gewoon behoorlijk tegenvallen door alle liquiditeit die al in de markt gepompt is en gaat worden en door hogere grondstoffenprijzen dankzij de hoge groei in China, India, Amerika etc. Bovendien kan de inflatie gaan stijgen als de Engelse ziekte uitbreekt van voortdurend de BTW verhogen om de begrotingstekorten in te dammen. Vooralsnog lijkt de inflatie niet heel erg hoog te worden, maar als je de FED zijn gang laat gaan via geld drukken ook als de economie hard groeit, zoals ze steeds luidruchtiger beloven, dan gaat de inflatie vóór eind 2014 over de pijndrempel van de nodige FED gouverneurs en gaat het renteverhogingen regenen (maar voorlopig blijven ze recht in de leer van 0% rente).
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten