De markten bleven zeer rustig, zowel de rente- als aandelenmarkten waren haast niet van hun plaats te krijgen. De volatiliteitsindexen staan nu op zeer lage niveaus, iets dat normaal is als de centrale banken de markten overstromen met liquiditeit en beloven daar niet snel mee op te houden, ook al wijst het nieuws over inflatie en groei in de andere richting.
In de VS bleven de initial claims voor werkloosheid op hetzelfde lage peil als de vorige week en dat wijst op goede economische groei in het eerste kwartaal (maar een Gallup poll toonde plotseling verslechtering in de werkgelegenheidsvooruitzichten vorig week). Met de huizenmarkt gaat het langzaam aan steeds minder slecht. De verkopen van bestaande huizen namen weer toe en de voorraden onverkochte huizen nam bemoedigend veel af. Verkoop van nieuwe huizen verbeterde niet (maar de bodem is achter ons). De 30-jaars hypotheekrente is onder de 4% gekomen. Het consumentenvertrouwen herstelde. De Chicago Activity Index (samenraapsel van 85 surveys) bleef net boven nul en dat impliceert trendgroei in de VS.
In Europa was de Duitse IFO een opsteker, wijzend op goede groei, maar de industriële productie in februari ziet er niet goed uit (slecht weer) en de diensten PMI daalde ook. Idem voor Frankrijk, maar in beide landen bleef de PMI voor industrie en diensten wel boven de 50. In Frankrijk en Italië herstelde het consumentenvertrouwen wat.
De nagsten over Iran namen toe en er zijn wat productieproblemen op de Noordzee en Soedan en dat zorgde voor hogere olieprijzen. De olieprijs steeg in Amerika nog niet naar de pijndrempel (de lage aardgasprijs en sterke dollar helpt daar), maar in Europa wel. Bij verdere stijging van de olieprijs verdwijnt het prille herstel dat aan het zichtbaar worden is in delen van Europa.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten