De markt bleef opgewekt onder de voorgestelde oplossing om van de Griekse schulden een zero coupon perpetuele schuld te maken.
De enorme stress van het bankensyseem in zuid-Europa lijkt nu toch echt wat af te nemen en dat betekent weer een hinderpaal minder om tot positieve groei in Zuid-Europa te komen. Gezien de enorme verbeteringen van de saldi van de lopende rekening heeft men hier echt een goede vooruitgang gemaakt: Griekenland, Spanje, ierland en Portugal zijn weer concurrerend, jaren eerder dan gedacht (wel tegen een hoge prijs, maar die is nu betaald, dat is achter de rug).
het percentage aandelen dat boven het 50-daags gemiddelde noteert bodemde begin november en lijkt zoals zo vaak (als er geen schok komt) door te stijgen tot ongeveer 80% of meer boven het 50-daags gemiddelde ligt
We zagen van de week twee keer dat de markt aan het einde van de dag wanneer men denkt dat de sterke handen kopen en dat die handen slim zijn flink omhoog krulde. Eentje kwam toen een politicus zich liet ontvallen dat democraten en republikeinen elkaar tot slechts ongever $20 miljard genaderd waren bij de oplossing van het fiscale klif. Over zo'n pietluttig bedrag kun je de boel niet meer laten afspringen.
Het fiscale klif van de VS zal uiteindelijk slechts een molshoop blijken, maar eerst moet het politieke spektakelstuk verder ten tonele gevoerd worden. Wie het eerst beweegt is de klos, daarom komt de oplossing pas echt na/vlak voor kerstmis zo hoor je steeds, maar het komt (en ja, belastingen worden verhoogd, maar niet zo veel als Obama voorstelde (($1triljoen i.p.v. 1.6 triljoen in tien jaar meer) en de rijken gaan meer belasting betalen, maar niet zo veel als Obama wil) en er wordt een postzegeltje bespaard op medicare).
Jan Hatzius van Goldman Sachs is zich ook aan het bekeren tot de gelovers in hoge groei in de VS later in 2013 als het fiscale klif genomen is.
De huizenamrkt helpt flink, het aantal gezinnen groeit weer, er is pent up demand voor investeringen en auto's, locale overheden hebben wel genoeg bezuinigd etc.
Er wordt zo veel progressie gemaakt met de olie- en gaswinning in de VS dat John Mauldin er zelfs positief van wordt. Men wil de naam van de United States nu veranderen in Saudi America volgens enkele artikelen in de pers.
De economische groei in de VS werd naar boven bijgesteld van 2 naar 2,7% (weliswaar door voorraden, maar toch).
De initial claims voor werkloosheid herstelden na Sandy goed (vertekening door Sandy en Thanksgiving wel nog onduidelijk).
De huizenmarkt in de VS liet weer mooie cijfers zien (pending home sales, huizenprijzen)
De nieuwe orders voor kapitaalgoederen ex defensie etc herstelden met +1,7% over oktober
In Japan herstelde de industriële productie stevig, het aantal housing starts steeg op jaarbasis 25%. Zelfs Lombard Street Research denkt dat er even wat minder slecht neiwus uit Japan komt.
In China viel de PMI weer mee en vooral de Koreaanse exporten (een van de belangrijkste leading indicators voor de wereld volgens bijvoorbeeld Goldman Sachs)verrasten positief. De Chinese yuan stijgt keurig verder, ook al is de euro sterker aan het worden tegen de dollar (veel stijging van de euro zit niet in het vat met al die zware barrières op 1,31, 1,33 en 1,35).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten