Naast al eerder onderzoek dat door chocloade eten je stemming verbetert en de passie toeneemt is er dan nu ook een studie van Franz Messerli dat landen waar veel chocolade gegeten wordt een hogere kans hebben op het winnen van Nobelprijzen. Dit is een studie naar het hart van mijn broer en zijn zoons die de bonbonfabriek van mijn vader hebben voortgezet.
Bron: http://www.bbc.co.uk/news/magazine-20356613 (Does chocolate make you clever?). Het verband is sterk (dat het verband, dat er correlatie is, haast niet te verwerpen is zegt de toets p< 0.0001 (cijfertje onder de correlatie van 0,79)). In Nederland at men vroeger relatief meer chocolade, dat verklaart wie weet waarom we tegenwoordig niet meer zo succesvol zijn bij het winnen van Nobelprijzen als rond de Eerste Wereldoorlog. Zweden is een outlier door de home bias.
Ritholtz http://www.ritholtz.com/blog/2012/12/qotd-on-bias-correlation-amd-objectivity/ haalt dit onderzoek aan als voorbeeld van mishandelen van correlaties en gebrek aan objectiviteit. Hij haalt een Nobelprijswinnaar (Eric Cornell) aan die geconfronteerd met het onderzoek zegt dat het inderdaad aan de choclade lag, maar je moest dan wel alleen pure chocolade eten en niet wit. Ook Pissarides meldde dat hij zijn Nobelprijs uiteraard toeschreef aan hoge consumptie van chocolade. Grubbs meldde dat hij zo veel mogelijk chocolade at.
(Even later was Cornell verbaasd dat mensen dit advies serieus genomen hadden.
“Eric Cornell, who won the Nobel Prize in Physics in 2001, told Reuters: “I attribute essentially all my success to the very large amount of chocolate that I consume. Personally I feel that milk chocolate makes you stupid… dark chocolate is the way to go. It’s one thing if you want a medicine or chemistry Nobel Prize but if you want a physics Nobel Prize it pretty much has got to be dark chocolate.”
But when [we] contacted him to elaborate on this comment, he changed his tune.
“I deeply regret the rash remarks I made to the media. We scientists should strive to maintain objective neutrality and refrain from declaring our affiliation either with milk chocolate or with dark chocolate,” he said.
“Now I ask that the media kindly respect my family’s privacy in this difficult time.”
)
De hoge correlatie van chocoladeconsumptie met Nobelprijswinnaars zegt nog niet alles. Mijn vader zou zeggen: mensen die niet lang genoeg onze bonbons gegeten hebben kunnen er niet over oordelen, volgens mij word je wel slim van chocolade en niet dik.
Overigens begon het onderzoek van Messeli na observaties dat chocolade een heilzame werking had bij dementie in een vroeg stadium. Ratten bleken langer te leven en zelfs bij slangen verbeterde het geheugen. Ach, baat het niet dan schaadt het niet: chocolade is in ieder geval lekker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten