5 december 2012

Boemerangscenario waarschijnlijk bij fiscaal klif Amerika

De onderhandelingen over het fiscale klif gaan te langzaam om de deadlines te halen. Op 17 december gaat Obama op vakantie naar Hawaï en op 18 december (uiterste datum) moeten de voorstellen ingediend zijn voor de laatste lame duck sessie van het parlement.

Vlak voor kerstmis wordt het duidelijk: we zitten in het boomerang scenario. Men komt er niet voor 18 december uit, maar na 1 januari zal men hals over kop iets moeten doen. Het gevolg kan dan zijn eerst een forse val in de economie en dan een krachtig herstel, een boemerang, bungejump scenario. De markt blaast alle kaarsjes uit en stort neer richting 1200 op de S&P500.

Dan wordt er alsnog een voorlopig compromis in elkaar geknutseld voor het fiscale klif en vanaf wie weet maart als het wat definitiever wordt dan gaat het hopelijk weer crescendo.



We storten met een beetje pech zowel in het fiscale klif als het monetaire klif (einde Operatie twist) als het winstklif (verwachte winst 2013 S&P500 gaat 10% omlaag)

Het schaakspel van het fiscale klif nadert de beslissende fase. Eerst deed Obama c.s. zijn zet en nu hebben de republikeinen hun tegenzet gedaan.

Nu is er een heleboel bedenktijd nodig voor de democraten. De republikeinen hebben plannen ingediend om de belastinginkomsten te verhogen ($1000 miljard tegen $1600 miljard Obama). Maar hier aan vast zaten verlagingen voor Obamacare etc. Een en ander vraagt om hervormingen van het uitkeringssysteem. Ja, dat moet gebeuren, dat weet men in Amerika ook wel, maar hoe krijg je dat in Godsnaam voor kerstmis voor elkaar? Niet met een lame duck sessie.

Ik zou het niet weten en steeds meer Amerikanen beginnen ook naar die mening te neigen. Geen akkoord over het fiscale klif voor kerstmis en maar een kleine kans voor oudjaar. Daarom gaan nu hele volksstammen na het vertrek van Sinterklaas niet meer in de kerstman geloven maar in het Boemerangscenario.

Het begint bijna zeker te worden dat capital gains tax en dividend tax van 15 naar 23,8% gaat (en bij vorige verhogingen was de beurs daar niet blij mee).
Verder moet een en ander voorlopig uitgesteld worden en dat zal wel gebeuren.

De echte pijn zit volgens sommigen in de debt ceiling. Bijvoorbeeld:
http://economix.blogs.nytimes.com/2012/12/03/the-debt-limit-is-the-real-fiscal-cliff/
The Debt Limit Is the Real Fiscal Cliff

(plaatje van Bianco) Voor eind december wordt de debt ceiling geraakt. Via een greep in de kas van o.a. de sociale fondsen kan men nog tot in februari voort, daarna gaat de Amerikaanse overheid deels dicht zonder verhoging debt ceiling,

Door de verkiezingsuitslag moeten de republikeinen inbinden over belastingverhogingen.etc, ze staan daar zwak. Ze staan wel sterk bij de onderhandelingen over de debt ceiling. Die dreigen ze maar met muizenbedragen per keer te verhogen, zodat ze bezuinigingen op van alles en nog wat en vooral Obamacare kunnen afdwingen (te veel obstructie is niet mogelijk, dan mag de president de debt ceiling verhogen).
 
Het is wel mogelijk dat de republikeinen akkoord gaan met verlenging van de Bush belastingverlagingen voor alleen de middenklasse in ruil voor andere zaken: men noemt dit het Doomsday scenario. Die uitruil zal moeizaam zijn en niet geregeld voor 18 december.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten