Eergisteren schoot ik uit mijn slof over het Nederlandse overheidsbeleid. Dat is kansloos als je naar bovenstaand plaatje kijkt.
Hatzius is op basis van bovenstaand plaatje juist positief voor de VS op langere termijn omdat de private sector weer gaat releveragen (schulden opbouwen) en de overheid in langzamer tempo gaat deleveragen (maximum bezuinigingstempo is voorbij na half 2013).
In Nederland is men van plan de overheid te laten bezuinigen én de private sector meer te laten besparen via het tot deugd uitroepen van je hypotheek zo snel mogelijk af te lossen terwijl de lopende rekening minder positief wordt vanwege gebrek aan exportkansen naar Zuid- Europa. Aan het plaatje hierboven kun je zien dat dit verhaal onmogelijk is. Of consumenten moeten minder sparen of de overheid moet grotere tekorten krijgen. Als we doorgaan met het ingezette beleid krijgen we vermoedelijk een zeer tegenvallend overheidstekort en een doorgaande Rutterecessie. De multiplier van de overheidsbezuinigingen moet wel haast boven 1 liggen, ofwel 1 miljard bezuinigen door de overheid doet de economische groei met meer dan 1 miljard krimpen.
Er is eigenlijk maar een uitweg, zo wist Keynes: de overheid moet extra geld uitgeven. De laatste tijd is duidelijk geworden dat je dat extra geld van de overheid maar beter uit kunt geven aan overheidsinvesteringen (onderwijs, infrastructuur, snel internet, ja zelfs in banken als ABN AMRO is beter dan niets doen).
Dat gebeurt niet, het extra geld van de overheid wordt uitgegeven aan extra zorg (zie publicatie DNB). Daardoor krijgen we de vervelende situatie dat de consumptie in Nederland goed groeit, maar het gaat hier alleen over consumptie van zorg. Alle andere consumptie krimpt. Dat voelt heel vervelend aan.
(Plaatje DNB http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2012/dnb278890.jsp oranje links is consumptie zonder overheid (zorg), blauw totaal)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten