24 juni 2016

Brexit De wraak van de gewone man: volg het hart, principes boven klein geldelijk voordeel

De ‘unprotected’ zijn in de meerderheid. Deze zijn zeer anti-globalisering. Een flink aantal van hen is afgeschrikt door alle onheilsverhalen bij een brexit. Maar de meerderheid bleef standvastig: weg met de EU, Brittannië first. Het Britse hart dat niets moet hebben van continentale invloeden heeft gezegevierd. Out! Out! Out! Riepen de oude dametjes enthousiast en zij zijn nu waarschijnlijk in hun nopjes. Er is een nieuwe feestdag op de Engelse kalender gekomen: independence day.

De overige delen van het Verenigd Koninkrijk wilden desperaat bij Europa blijven (Gibraltar zelfs voor 95%), maar zij zijn slechts een bijwagen van Engeland. Uittreding uit het Verenigd Koninkrijk lijkt de rationele gedachte.

Is brexit echt zo’n ramp of eerder een non event zoals ik al eerder heb aangegeven? Brexit veroorzaakt een bureaucratie zonder weerga (het tegenovergestelde van wat men wilde bij brexit). Over alles moet nu jarenlang onderhandeld worden. Verschrikkelijk dure adviezen moeten ingewonnen worden. Overal in Europa moeten filialen gevestigd worden waar men eerst met een Europese hoofdvestiging toe kon. Een en ander gaat er dus voor zorgen dat het gemeten BNP voorlopig niet erg geraakt hoeft te worden. Ja, er is extra onzekerheid die leidt tot minder investeringen, maar het leidt vermoedelijk slechts tot uitstel van investeringen, geen afstel.


Het is heel moeilijk om voordeel te halen uit brexit, heel gemakkelijk om nadelen voor Engeland te realiseren. Uittreding moet met consensus van alle staten gebeuren. Luxemburg is tot het uiterste getergd en zal er alles aan doen om Londen te treffen en zo veel mogelijk van het financiële hart over te hevelen naar Luxemburg terwijl men zich niet zal verzetten tegen smakelijke restjes van Londen voor Parijs en Frankfurt. Amsterdam kan door de bonuskortingmaatregelen van Dijsselbloem normaal gesproken niet profiteren van eventuele aderlatingen van Londen.

De dalingen op de beurzen zijn ongeveer zoals je kon verwachten. De onterechte stijgingen op basis van de moord op Jo Cox moesten ongedaan gemaakt worden. Hulde voor Bianco overigens die aan de hand van de Zweedse parallel aangaf dat dit niet de doorslag hoefde te zijn. Remain won hierdoor wel 4 tot 6% van de stemmen, maar dit was niet genoeg. In het stemhokje wilde men zich een echte Engelsman tonen en geen bange Brit.

Eigenlijk ben ik het meest verbaasd over de grote daling van de rente. Te ver doorgeschoten denk ik.
Het pond heeft weinig waarde gezien het recordtekort op de lopende rekening en een Bank of England die monetair moet verruimen terwijl het niet kan. Soros loopt op zijn oude dag verder binnen met speculaties tegen het pond.


Lezers van mijn blog zijn wellicht minder van hun stoel gerold dat er brexit uitkwam. Ik blogde al: alea iacta est http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2016/06/alea-iacta-est-brexit.html en gaf al aan dat het momentum richting leave te lang te sterk was geweest. http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2016/06/samenvatting-financieel-economisch_19.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten