18 juni 2016

Brexit en visie op de markten

De beurzen worden op het ogenblik meer door politiek beïnvloed dan door de fundamentals. Brexit beheerst het nieuws en de angsten hiervoor. De polls wijzen op brexit, maar de wedkantoren blijven hardnekkig de kans op brexit (in bijna nooit vertoonde mate) veel lager vinden dan de polls aangeven . Men is er vast van overtuigd dat de Engelsen niet zo stom kunnen zijn om voor leave te kiezen. Er is een behoorlijk aantal kiezers dat niet goed weet wat ze moeten kiezen. Het hart zegt leave, maar de ratio, de angst zegt dat ze remain moeten gaan aankruisen. Het wordt steeds duidelijker dat de remainers de economische angsten zwaar aan het overdrijven zijn. Er komt gegarandeerd een flinke recessie roept minister van financiën Osborne, ik weet het zeker want ik ga de belastingen enorm verhogen bij brexit en de uitgaven enorm verlagen. Die verveeloren van Labour willen me tegenhouden, maar het is nodig. Wie niet horen wil, moet maar voelen. 
Hij gaat daar natuurlijk niet de kans voor krijgen, want de door hem en anderen voorgestelde politiek is waanzinnig, nog gekker dan het doorsneevoorstel van Trump. En die neemt na een dag de raarste dingen weer gedeeltelijk terug. Bij een recessie vanwege gebrek aan vertrouwen en uitval van investeringen moet een overheid juist geld uitgeven en gaan investeren, vooral als de rente vrijwel 0% is. Bij Brexit worden idioten die brexit willen straffen uiteraard afgezet en terecht, zij zijn door het dolle heen en willen als rechtgeaarde fundamentalist zo veel mogelijk schade aanrichten.

Ineens was er de brute moord op het Engelse parlementslid, dat het zo vurig opnam voor migranten en Europa. Bij de wedkantoren ging de kans op brexit in rap tempo meer dan 10% omlaag. Is dit de keer in de trend richting brexit? Dat is (uiteraard) onduidelijk. In Zweden had men zoiets al eedrer, daar werd een parlementslid vermoord dat aan het campaignen was om Zweden in de euro te krijgen. Men koos de week erna toch tegen de euro.

De wedkantoren bouwen op de uitslagen van referenda als Quebec uit Canada, Schotland uit het Verenigd Koninkrijk. Maar brexit is niet een vergelijkbare breuk met de goede oude tijd. Het is vooral een stem tegen globalisatie. Daar is op het ogenblik een Albanese meerderheid van de unprotected middenklasse tegen. Dit is een uitgelezen kans om dat te melden. Dat zal denk ik ook gaan gebeuren. Baas over eigen ellende, dat wil men. Men heeft steeds meer moeite met de ongekozen elite in Brussel, waar Engeland veel te weinig vat op heeft. Europese wetgeving kan Engelse ongedaan maken.
Weg!

Dan de invloed van het referendum op de markten. Het is duidelijk dat aandelenmarkten lijden onder toenemende brexitangst. Volatiliteit neemt toe. De S&P daalt ook, maar minder dan gewoonlijk bij zo’n toename van de VIX. Het gaat dan ook om een Europese ramp, die Amerika niet hard hoeft te raken.
De rente daalt harder dan ik dacht op hogere brexitangst.
De kans op brexit gaat de komende week normaal gesproken naar 0% of 100%. Er moet dan een heleboel in en uitgeprijsd worden. Dat is overigens niet zeker, als de brexituitslag te dicht bij 50% komt, dan wil men gaan keutelen, nog een keer laten stemmen en wie weet gebeurt dat dan ook. In dat geval krijgt Osborne zijn kans het VK in een zo diep mogelijke recessie te dompelen. Of hij die kans mag benutten is onzeker.

Brexit kan nog niet ingeprijsd zijn, zo lang men volgens de kansen de wedkantoren prijst voor de koersen van aandelen en obligaties. Echter, er is al enorme consensus dat de rente de komende dagen moet dalen. De FED heeft ook aangegeven dat de rente in 2016 niet meer mag stijgen. Iedereen is gestopt met zijn geplande verkopen van obligaties en velen hebben extra obligaties ingeslagen. Er is ook veel cash gemaakt, de duvel en zijn moeder hebben zo veel mogelijk Engelse aandelen verkocht en zitten allemaal short pound sterling. Die cash gaat belegd worden na brexit. Ik denk toch in aandelen, niet in obligaties. Maar ik kan totaal fout zitten. Het pond zou wel eens sterker kunnen worden, al lijkt dat nu nog te gek voor woorden bij een brexit (basisscenario dat het pond richting ons gaat bij een brexit). Er is een voortdurende stroom richting obligaties vanwege de vergrijzing en regulering en dat houdt de rente laag, maar brexit zou niet tot extra lage rente moeten leiden als de FED bubbel van Bullard/Brainard/Summers in de prijzen zit (meer bubbel kan heel ver doorgaan).

Enorme onzekerheid dus in de komende dagen. 

Of zich dat vertaalt in enorme volatiliteit is onzeker. Misschien gebeurt er wel bijna niets op het koersenfront bij brexit.

Bij remain moeten de aandelenkoersen omhoog, dan ziet men ineens de fundamentals en de betere kansen van Hillary. Of de rente omhoog moet is onzeker.

De tijden zijn altijd onzeker, maar nu toch wat meer.

1 opmerking:

  1. Jeff Millers experts http://dashofinsight.com/weighing-week-ahead-brexit-vote-mean-financial-markets/verwachten dat de S&P bij brexit 2,5% daalt en bij remain 2% stijgt
    er staat veel cash aan de zijlijn volgens de surveys van Merill Lynch
    het gaat redelijk met de fundamentals en die moeten het beursklimaat weer gaan overnemen straks http://www.valueplays.net/2016/06/16/markets-reaction-to-brexit-ignores-us-economys-fundamentals/

    BeantwoordenVerwijderen