22 juni 2016

Yellen HH testimony: geen recessie maar secular stagnation

Yellen hield haar Humphrey Hawkins testimony voor de senaat. In vroeger jaren was dit een belangrijke gebeurtenis, maar deze keer was er nauwelijks aandacht voor. Niet alleen vanwege het gedoe rond brexit, maar ook omdat meer dan in vorige jaren eigenlijk wel duidelijk is wat de FED gaat doen. Heel weinig, zoals de kapitaalmarkt inprijst en minder dan de ‘dots’ de voorspellingen van de FED-gouverneurs aangeven.

Toch is het altijd belangrijk goed te luisteren wat Yellen zegt. Het is belangrijk wat de FED van plan is, wat de FED denkt en Yellen is een uitstekende voorspeller van economische omstandigheden gebleken. Haar expertise over de arbeidsmarkt is onomstreden.

Yellen probeert al jaren de beurs omhoog te praten om zo een wealth effect te creëren dat economische groei bevordert en een oeverloos pessimisme de kop indrukt.
Haar hoofdopmerking was daarom dat er geen recessie op korte termijn komt in de VS. Daaraan knoopt ze vast dat de FED langzamer dan ooit de rente zal verhogen.
Haar visie op de economie is dit jaar een totale capitulatie voor de secular stagnation theorie van Sir Lawrence Summers (deze wordt steeds meer een economische godheid).
2% economische groei vindt ze tegenwoordig al heel goed, ze heeft het nauwelijks nog over tegenwinden die gaan liggen en een groei die veel hoger is, escape velocity van 3%, gaan veroorzaken. Enige hinderpalen voor groei worden langzaam uit de weg geruimd volgens haar.
Maar de groei van de werkgelegenheid is duidelijk lager. Er is wel iets meer loonstijging waardoor er toch inkomensgroei is. Consumptie blijft het verrassend goed doen bij de huidige lage olieprijzen.

De verwachtingen zijn behoorlijk verlaagd. Dat maakt het gemakkelijker dat ze niet meer tegenvallen.

Ondertussen zien steeds meer economen hogere kansen op een recessie in de VS in het komende jaar.

Ik weet dat nog niet. Recessies zonder dat de FED voor een omgekeerde rentestructuur heeft gezorgd zijn zeldzaam. Er zijn weinig overinvesteringen gedaan buiten de grondstoffensectoren die afgeschreven moeten worden. Overheden gaan veel meer in infrastructuur investeren. De huizenmarkt blijft in herstel (een sterker herstel zelfs). Er is geen reden dat de consument, het bedrijfsleven, de overheid ineens de schulden meer moeten terugbrengen. De olieprijs lijkt niet te hard te gaan stijgen, er zijn te veel mogelijkheden voor extra productie boven $60.


Daar staat tegenover dat de cyclus oud is. Een verdere daling van de werkloosheid zal moeilijk zijn.  De winstmarges zijn gedaald en daardoor moet het bedrijfsleven weer meer de broekriem aanhalen (=meer kostenbesparing, mensen ontslaan). Er kunnen zo maar uit het nu ondenkbare goede redenen ontstaan waardoor iedereen voorzichtiger wordt of waardoor overheden denken dat ze meer moeten gaan bezuinigen. De FED kan op hol slaan met renteverhogingen (niet waarschijnlijk). Een groter risico (het grootste zelfs) is denk ik dat de kredietverlening sterk moet worden teruggebracht vanwege de te lage rente. De sterk gedaalde koersen van de banken geven aan dat er iets mis is met hun verwachte winstgevendheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten