De aandelenbeurzen zijn wat meer gedaald dan de buy the dip beleggers over het algemeen kunnen dragen. FOMO, dat zagen we afgelopen vrijdag op de goede cijfers van Apple en de slechte macrocijfers die doen vermoeden dat de FED spoedig minder krasse taal gaat uitslaan dan de afgelopen weken.
De verwachte groei voor het eerste kwartaal in de VS is enorm aan het dalen. Men ziet nog maar iets van 2% en 0% kan ook (Atlanta FED). Men zit in de VS in een fiscale klif, de fiscale verruiming wordt enorm teruggedraaid. En de FED gaat daar nog een schepje boven op doen (via o.a. hogere hypotheekrente). De groei in het vierde kwartaal kwam vooral van enorme groei van de voorraden en dat betekent minder groei van de voorraden erna. Het gaat niet goed met de groei van het nominale persoonlijke inkomen en gecorrigeerd voor de hoge inflatie in reële termen belabberd. Het enorme verzuim vanwege omikron drukt de groei ook stevig (maar kort hopelijk). Er zijn erg veel huizen in aanbouw en dat zorgt dan weer wel voor extra groei in de komende kwartalen. Na een aanbodschok verwacht je investeringen om de capaciteit uit te breiden. De consument zit nog steeds op relatief veel cash, vooral de rijkste 10%. D.w.z. men is druk bezig de groeiramingen voor 2022 te verlagen, maar er is maar een kleine kans op recessie. Het gaat nog steeds absurd goed met de credit spreads. De rente stijgt, maar is nog steeds absurd laag in reële termen.
We hebben zo'n 10% daling van de beurzen gezien en de Nasdaq ongeveer 15%. De statistieken geven aan dat na een correctie van 10% maar in 37% van de gevallen een bear markt (-20%) ontstond voor de S&P500. Nu acht men de kans duidelijk hoger, zo lees ik overal, maar veel meer dan -20% ziet men ook weer niet. Daarvoor zijn nieuwe schokken nodig, zoals een oliecrisis à la 1973 of een recessie met instortende winstverwachtingen voor met name technologie à la 2000 (maar toen ook door boekhoudfraude, wat nu veel minder gaande lijkt). De meesten zetten hun kaarten op iets à la 2018, misschien een tikje meer omdat aandelen nu nog duurder zijn dan toen en je toen president Trump had die de koersen omhoog kon praten. Als het gaat à la eind 2018 dan zouden de koersen nu een tijdje ongeveer moeten stabiliseren en na nog meer oorlogstaal van de FED bij tegenvallende groei en inflatie over enige tijd nog een behoorlijke daling.
Biden heeft al duidelijk gemaakt dt de FED de inflatie flink moet bestrijden, anders wordt het niets bij de verkiezingen. Als de FED dat inderdaad doet zijn de democraten nog steeds kansloos voor een goed resultaat, omdat dan de groeivooruitzichten waarschijnlijk ernstig in het slob zijn geraakt. De FED was daarom onaardiger dan verwacht, zo bleek vooral op de persconferentie naderhand.
Als er iets komt à la 2018, zou de verdere daling kunnen meevallen. Timing via eerst verkopen wordt dan moeilijk, je mist al snel minder dan 10% daling en je mist al snel meer dan de eerste 10% stijging. (ook bij een totale daling van de beurs met 20-25% van top).
Sommige van de wonderaandelen zijn nu zoveel gedaald dat ze koopwaardig lijken. Zelf had ik het al over ASML dat op 777 en 50* de winst een jaar vooruit wel erg duur was, maar op 555 en ongeveer 30* de winst een jaar vooruit redelijk goedkoop lijkt. De markt kan overdrijven en dan kan het tot 444 dalen. Maar je moet op zeker moment blij zijn met de daling en zo'n aandeel dat je veel te duur vond op zeker moment toch ook maar aanschaffen. Adyen kwam nooit echt onder 80* de winst, kostte ooit zelfs ongeveer 140*. Wie weet is het weer interessant op 80* de winst een jaar vooruit (en minder dan 50* twee jaar vooruit). Ik blijf het nog steeds erg duur vinden, maar wie weet krijg ikover een paar jaar last van FOMO: dat ik Adyen niet gekocht heb op 1600. Je loopt natuurlijk het risico dat de torenhoge verwachtingen niet uitkomen en er een of andere tegenslag komt en dat zit een aandeel als Adyen al snel onder 800. Ik heb wel een glazen bol, maar daar kan ik uiteraard niet in zien wat er met aandelen gebeurt. Doe zelf je eigen research, maar neem op zeker moment genoegen met in jouw ogen een voldoende lage koers. Dat kan nog steeds fout gaan, vooral als er een scenario à la 1973 komt (oliecrisis, hoge inflatie, loonprijsspiraal, winst was vies etc.). Zo'n Chaotisch Neergangscenario lijkt er aan te komen, maar ik denk nu nog niet.