GrondstoffenOp deze pagina komen grafieken van enkele belangrijke grondstoffen. Er zit geen mooie structuur in, het zijn toevallig grafieken die ik tegenkwam
De commentaren zijn à titre personnel en zijn niet bedoeld om klakkeloos op te volgen, daarvoor is meer studie aan te bevelen. Ik kan en zal het de nodige keren fout hebben.
Grondstoffenrpijzen zijn nog volatieler dan aandelenkoersen, dus je moet je instellen op van tijd tot tijd flinke klappen in de grondstoffenprijzen (flinke stijgingen kunnen ook, vooral in de huidige wereldconjunctuur waar de vraag van China etc. bijna onverzadigbaar is).


en nu zitten we met het koffievirus dat Midden amerika in problemen brengt.Dit is wat de beursgenoteerde ondernemingen aangeven te bezitten per land, niet wat een land aan reserves heeft. Dus het VK is groot en de voor westerling niet te koop zijnde oliemaatschappijen in Saudi-Arabië staan niet vermeld.Of de cijfers kloppen is de vraag, Petrobras heeft toch echt olievoorraden zou je zo zeggen en dat kun je toch ook zeggen van de Franse oliemaatschappijen.

de stijging van de olieproductie in de VS door faracking is ongekend in historisch perspectiefIn Australië mag het, schaalolie en gas, maaar in europa niet, al denkt men in het VK dat het wel ooit mag.

vraag ongunstig voor olieprijs, o.a. door minder import VS

Carpe Diem zet strijd voort dat renewable energy niets wordt in de komende decennia door goedkope olie vanwege fracking en andere zaken die gewone energie veel goedkoper maken

ook de laatste 5/10 jaar was het seizoenspatroon voor zilver verbazend sterk. Februari was heel goed. Geen garantie dat het dit jaar weer gebeurt natuurlijk.
De koffieoogsten zijn royaal dit jaar en in 2012-13 verwacht men een groei van 10,6% voor Arabica en 5,6% voor robusta. Brazilië gaat deze keer geen overtollige koffie opkopen zegt men. Om duistere redenenis men toch geen extra koffie aan hete xporteren. Die overvloedige oogsten maakt het niet zo raar dat koffie zo ongeveer de grondstofis die het meest in prijs gedaald is in 2012 (38%).

de melkprijs was een van de grootste dalers in 2012 van alle grondstoffenprijzen.
In de VS propageert men melk als de grootste dikmaker van alle voedingsmiddelen. hoe kan het anders dat een babytje zo snel dubbel zo dik wordt en dat een koe 2000 kilo weegt?


from wsj

Goud volgens de Minsky cyclus
Bovenstaand plaatje is van Grice van Socgen. Aan het eind van de "mania phase"treedt het Minsky moment op, waarna de prijzen formidabel naar beneden klappen.
Het lijkt erop dat goud aan het begin van de  "mania phase" staat. Goud is te duur, maar kan nog ongelooflijk veel oplopen. Prudente beleggers kopen niet meer, de speculant koopt alleen nog omdat men inderdaad gelooft dat goud betrekkelijk vooraan in de bubbelfase (mania phase) zit: men koopt omdat het koersmomentum zo goed. Deze keer kan daar bij komen een geloof in eindeloze kwantitatieve monetaire verruiming, tomeloze groei van de wereldvalutareserves en een laag blijvende reële rente.