16 juli 2015

Yellen verhoogt rente als economie sterk genoeg is, maar is dat wel zo?

De getuigenis van Yellen voor senaat/congres wordt opgevat als een teken dat ze de rente pas in december gaat verhogen. Zo goed gaat het immers niet met de Amerikaanse economie op basis van de zichtbare cijfers en dan heb je ook nog de te lage groei in China (volgens d cijfers echter OK, 7% is prima), Griekenland (al doet Yellen nog zo haar best om duidelijk te maken dat Griekenland een non issue is voor de VS).
Bianco stelt het eigenlijk ook zo: sinds 2012 is de economie in de VS geen steek beter geworden. Inflatie is omlaag, het tempo van de economische groei is te laag, onder escape velocity van 3% (al vindt men tegenwoordig dat 2,5% al heel mooi is). De participatiegraad is alleen maar gedaald.
De FED wil alleen maar de rente verhogen om iets te doen aan financiële instabiliteit. Maar die financiële stabiliteit is juist de reden waarom ze naar de markt luisteren om de markt niet volatiel te maken. Daarom stellen ze de verhogingen maar uit, precies als de markt wil.

Het lijkt een beetje op de markt in de rol van Griekenland. De markt stelt maar uit en uit, schopt het blikje maar vooruit, maar wil het onvermijdelijke niet erkennen: Een rente van 0, dat kan niet altijd.
Yellen speelde tot nu toe voor de socialistische MerkHollande, maar op de achtergrond zit haar Schaüble in de vorm van Fischer. Zo kan het niet langer, die rente moet omhoog.

Als zoenoffer heeft ze dat de rente slechts langzaam omhoog zal gaan. Daarom beloofde ze snel de rente te gaan verhogen, hoe sneller, des te langzamer kan ze gaan verhogen.

Om curieuze redenen vat de markt dit op als dat ze stellig gezegd heeft de rente beslist niet voor december te gaan verhogen, ook al zei ze dat ze de rente zelfs zou kunnen verhogen als er geen persconferentie gepland was.

Misschien heeft de markt gelijk en bestaat de FED uit een stel slappe Tinussen die liever luisteren naar Lagarde dan naar Yellen. Tot op heden danste de FED naar de pijpen van de markt. Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten