12 juli 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Griekenland houdt de wereld nog steeds in de ban. Een overweldigend nee op het referendum en binnen een week komt Tsipras met een voorstel dat niet beter lijkt dan het door het Griekse volk afgewezen voorstel. Frankrijk moet grexit voorlopig voorkomen, al vinden landen als Slowakije het bespottelijk dat zij het rijkere Griekenland mee moeten gaan subsidiëren, terwijl er betreurenswaardig weinig kans is dat men zijn geld voor 2060 zal terugzien.  De markt was er niet echt van onder de indruk, per saldo bewogen de aandelenkoersen in veel landen nauwelijks en de euro werd zelfs sterker. Op de achtergrond een kleine crash in China die kordaat bestreden wordt door de regering.

Amerika houdt meer zijn hart vast voor wat Yellen senaat en congres gaat wijsmaken, namelijk dat ze volstrekt tegen de wil van de markt in toch de rente gaat verhogen. Heel langzaam weliswaar, maar toch, het hek is dan van de dam. Het meer aan liquiditeiten kan dan langzaam leegstromen, zo vreest men. De baby Emerging Markets worden met het badwater weggespoeld. Lagarde to the rescue, zij bedreigt die stomme Yellen in steeds krachtiger bewoordingen dat ze het uit haar hoofdje moet laten de rente de komende jaren te gaan verhogen op straffe van verguizing door alle door het IMF geïndoctrineerde economen.

Ondertussen is het winstseizoen over het tweede kwartaal aangebroken. Er is opnieuw zo veel gewaarschuwd voor tegenvallers (4:1 versus meevallers) dat het een lust was voor de contraire beleggers. Alcoa brak het spits af met een redelijk optimistisch verhaal over omzetgroei in de wereld.


Het economisch nieuws raakte een beetje ondergesneeuwd. Het gaat steeds beter met de dienstensector in Europa, terwijl deze in de VS goed blijft doordraaien.

Initial claims voor werkloosheid in de VS waren zorgelijk veel hoger, maar het jolts rapport over nieuwe vacatures en quits, vrijwillige baanverlaters, schetste nog steeds een goed genoeg beeld voor de arbeidsmarkt om aan Yellen te ontlokken dat ze de rente gaat verhogen en hogere lonen ziet en een oplopende kans dat de inflatie binnen twee jaar het doel van 2% gaat halen. Alleen die Grieken, als die de Amerikaanse economische vooruitzichten hard gaan raken (kans 0,01% volgens Yellen) en China verder instort, dan kan ze de renteverhoging uitstellen, maar niet afstellen.
De handelsbalans verslechterde iets in de VS, maar minder dan verwacht. Netto export draagt positief bij aan de groei in het tweede kwartaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten