29 juli 2015

overpeinzingen Varoufakis, goud en Hillary

Ik ben verbaasd hoe Varoufakis uit de school klapt over hoe alles ging in Griekenland. Wat een wilde westen. Al voor de verkiezingen onderzocht Syriza hoe ze van de euro af moesten komen. Varoufakis moest met gezwinde spoed toen hij minister werd een plan B verzinnen als de druk op Griekenland te groot zou worden vanuit Brussel om tot in het oneindige te bezuinigen. Ineens werd een en ander vrij gegeven. Varoufakis had met een aantal beleggers/investeerders telefonisch een interview gegeven, vertrouwelijk, waarbij hij zijn gal spuwde over de gang van zaken. De Trojka zette Griekenland onder curatele. Hij kon alleen achterbaks zijn maatregelen nemen om extra fiscale maatregelen te nemen. Eigenlijk had hij dat moeten tonen aan de Trojka. Overigens geldt dat voor alle eurozonelanden. Die kunnen niet zo maar doen wat ze willen, die staan ook onder controle van de Trojka. Misschien is dat wel waar.
Maar waarom hield hij dit interview? Was het wel zo vertrouwelijk? Het wordt wel heel gemakkelijk vrij gegeven. Ik denk dat hij zich wilde verdedigen dat Griekenland geen plan B had en ook dat hij wilde aantonen dat de Trojka een stel boeven is. Daarin is hij goed geslaagd.

Verder is er de discussie over de dalende grondstoffenprijzen. Die is behoorlijk verbazend, omdat hij zo breed is. Grondstoffenprijzen bewegen nogal random, hangen meestal nergens mee samen. De ene grondstof is zo verschillend van de andere dat velen het onbegrijpelijk vinden dat grondstoffen samen genomen worden. Er was bijna nooit een gemeenschappelijke factor die alle grondstoffenprijzen in beweging bracht. China heeft hier verandering in gebracht. Maar de huidige situatie is toch bijzonder.
Josh Brown van The reformed broker http://thereformedbroker.com/2015/07/28/actually-gold-rises-after-rate-hikes-begin/ haalt HSBC aan dat de goudprijs meestal helemaal niet daalde in het verleden als de FED de rente begon te verhogen. De dollar was dan meestal helemaal niet sterk. Die eerste renteverhoging was meestal wijd en breed ingeprijsd. This time is different denk ik, want de markt prijst helemaal niet in dat de rente wordt verhoogd. De markt gelooft de FED voor geen steek. De rente in de toekomst volgens de futures ligt ver onder wat de gouverneurs van de FED voorspellen. De markt weet het immers beter dan die prutsers bij de FED. Ze zijn een stel bangeriken geworden die naar de pijpen van de markt dansen en capituleren bij een daling van de S&P van meer dan 10-15%.


Dan hebben we nog de opmars van Donald Trump. Hij is de knuffelkandidaat van de republikeinse kiezer geworden. In ontzetting zien de republikeinse bobo’s het aan. Ze zien een nederlaag à la Goldwater die ervoor gaat zorgen dat de partij enorm naar links bijdraait (Nixon werd de meest linkse president die Amerika ooit heeft gehad, al zag men dat in die tijd anders). Ondertussen wordt de geloofwaardigheid van Hillary steeds ernstiger ondergraven. Wat een saaie vrouw, ze kan geen leuke speech geven zoals haar man of Obama. Ze is een tweederangs kandidaat die allen maar kan winnen van idioten zoals Trump of misschien zelfs dat nog niet eens. Het wordt tijd dat een goede democratische kandidaat opstaat lees je ineens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten