3 juli 2015

hellaas

Griekenland heeft de eer als eerste voormalig ontwikkeld land het IMF niet te kunnen terugbetalen. De vergelijking met Cuba dat dit ook presteerde dringt zich op. Tsipras als Fidel Castro en Varoufakis als Che Guevara.
Misschien is het meer als Noord Korea en ontwikkelt Tsipras zich steeds meer als een dear leader. Alle onderhandeligen gaan dan geweldig en het buitenland is de slechterik. Maar gelukkig kan men nog de dear leader aanbidden en dat is toch wel minstens de helft van je inkomen waard. Het BNP van Griekenland is nog maar 25% van top, er kan nog heel wat meer van af.
Nee, het is niet de schuld van de euro. Het is de pensioenuitkeringen omhoog gooien van 3 miljoen Grieken, aanname ambtenaren dat verhindert dat het huishoudboekje van de Griekse regering enigszins kan sluiten, zelfs als men alle schulden van Griekenland kwijt scheldt. Daarbij totale chaos, een totaal verdwijnen van investeringen. Tsipras geeft alle schuld aan Europa. Dat brengt vertrouwen niet terug van eventuele kredietgevers of investeerders.

De werkelijkheid is nog niet doorgedrongen tot de Grieken. Als men niets produceert, niet langer op de pof kan leven, dan moeten de uitkeringen omlaag. En veel. Niet fijn maar met de dag meer onvermijdelijk.
Nog € 1 miljard lijkt er nog in de ATM’s gestopt te kunnen worden. De chaos neemt toe. Veel mensen maken nu een dagelijks gang naar de geldautomaat om toch vooral die € 60 eruit te kunnen persen. Het lijkt een beetje op het tientje van Lieftink, bij de geldzuivering in Nederland toen iedereen een week moest rondkomen van tien gulden.
Tsipras gaat de theorie dat je als overheid met geld moet smijten in een crisis danig op de proef aan het stellen. Hij is een held in de ogen van Krugman, doet precies wat nodig is. Alleen die euro toch, die houdt succes tegen. Zonder euro zouden ze enorm veel geld kunnen uitgeven. Geen enkel probleem, je drukt het gewoon bij. Verdubbel de uitkeringen. Iedereen blij, maar helaas, dat blijkt niet goed te gaan lukken want de drachme zal meer dan halveren. Daarna gaat het beter. Eerst nog even halveren.

Een en ander gaat gepaard met een plotselinge ellende die je alleen maar uit oorlogstijden kent. Het volk wordt gespleten in twee kampen van ja en nee. Nog even en ze slaan elkaar de koppen in. De goede oude tijd is sinds vrijdag voorbij.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten