5 juli 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Griekenland beheerste weer het nieuws. Het referendum zal alleen maar verliezers kennen, zowel bij een ja als nee. De beurs ging op het nieuws dat er een referendum kwam uiteraard omlaag, maar niet veel. Er is al verdisconteerd dat het niet goed gaat met Griekenland en de schulden fors afgeschreven gaan worden. Het blijft voorlopig chaotisch, maar beleggers liggen er nog niet echt wakker van. Er zal moeizaam door onderhandeld moeten worden blijven over Griekenland.
Puerto Rico, een kolonie van de VS, heeft vergelijkbare problemen als Griekenland. Ze kunnen hun schuld van ruim $70 miljard niet betalen. De participatiegraad van arbeid is er nog geen 43% (VS 62,6%, Benelux/Scandinavië bijna 80%)

In de VS is men zich voor aan het bereiden op het winstseizoen en deze keer zijn er minder winstwaarschuwingen (helaas een contrair signaal). Men gaat zich verder schrap zetten over wat Yellen gaat melden aan senaat en congres: gaat ze zich sterk maken voor een renteverhoging in 2015, zo niet dan kan ze het schudden, komt er geen renteverhoging in 2015 en misschien ook niet in verkiezingsjaar 2016. De werkloosheid is harder gedaald dan de verwachting van de FED (nu al 5,3%, het cijfer voor eind 2015 van 5,2-5,3% wel erg benaderend), er zijn kleine wolkjes in het inflatieverhaal (huren, gezondheidszorg, arbeidskosten). 

De verwachtingen van de FED voor groei en inflatie zijn eindelijk zo veel verlaagd dat de werkelijkheid beter kan zijn dan verwacht, dus Yellen zou wel eens bij hoge uitzondering onaardig kunnen zijn voor de markten.


Het gaat duidelijk weer beter in het tweede kwartaal dan in het eerste in de VS (3-3,5% groei lijkt mogelijk). De ISM is gestegen naar 53,5, het gaat iets beter met de werkgelegenheidsgroei die weer boven 200.000 ligt (vorige maand 223.000) en ook de huizenmarkt verbetert. Het lek van de netto export zal kleiner worden. De olieproductie stijgt nog steeds, zij het langzaam. De olieprijs daalde afgelopen week op de kleine toename ban het aantal rigs, dat aangeeft dat er nog behoorlijk wat mogelijkheden zijn om winstgevend te produceren bij olieprijzen boven $50. Ook de opgeslagen olievoorraden krimpen niet of nauwelijks, tegen de seizoensinvloeden in. 

De PMI's stegen in Europa of bleven constant (Duitsland). Alleen Griekenland zit onder 50.

China verlaagde de rente, maar dit stopte de val van de beurzen niet. Het verruimen van het monetaire beleid zorgde wel voor een keer in de geldgroei.
In Japan kwam de PMI net weer boven de 50. Detailhandelsverkopen groeiden 1,7%.

Naschrift: het werd dus een overtuigend nee van die dappere Grieken. De Griekse oppositie is in elkaar aan het storten. Samaras van de partij Nieuwe Democratie trad af. De Duitsers moeten nu door Frankrijk tot bedaren gebracht worden en Varoufakis als held gaan vereren. De krachten om grexit te voorkomen zijn nog steeds heel groot. De ECB mag niet zo maar Griekenland laten vallen. Griekenland is niet uit de ellende als ze hun schulden niet terugbetalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten