7 juli 2015

geen nieuwe noodsteun ECB aan dappere Grieken: de failed state


Griekenland heeft aan sommige politici duidelijk gemaakt dat er heel wat water bij de wijn gedaan moet worden.
Maar de ECB is nog niet tot andere gedachten te verleiden: men heeft over het hart gestreken en de noodsteun hetzelfde gehouden, niet uitgebreid met de gevraagde € 6 miljard. Daarmee hebben ze het vonnis geveld: de banken moeten dicht blijven, capital controls à la Cyprus moeten worden ingevoerd. de geruchtenmachine heeft het erover dat puissant rijke Grieken, dat zijn mensen met meer dan € 8000 aan spaartegoeden/ deposito's 30% mogen inleveren om de banken wat gezonder te maken.

En waarom won OXI zo overtuigend? In de eerste plaats dankzij de enorme steun van diverse Europese leiders voor NAI zelfs met wegstoppen van het IMF rapport over dat er meer schulden moesten worden kwijt gescholden, in de tweede plaats door Griekse politici die niet duidelijk konden maken dat het voorstel van Europa ook maar enige kans van slagen had, men had geen weerwoord tegen de economische verwijten van Krugman c.s. en in de derde plaats geloofde men niet dat OXI een uittreden uit de euro inhield. Chantage door te dreigen met de ellende die nog zou komen, een gebrek aan empathie met de ellende die al over ze is heen gestort werkte averechts.
Curieus dat de brokers/ Europese politici zo ervan overtuigd waren dat Griekenland ja zou stemmen. Het was toch een referendum over de euro? De Griekse bevolking was toch niet blij met die rijen voor de pinautomaat waar maar hooguit €60 uit kwam? Toeristen die wegblijven? Ze deden het toch in hun broek van schrik? Alles beter dan de communistische heilstaat van Tsipras?
Griekenland heeft bakken met nieuw geld nodig (minstens € 50 miljard roept IMF), o.a. voor de herkapitalisatie van de banken en het in stand houden van de uitkeringen, moet defaulten op zijn leningen met minstens de mate die het IMF voorschrijft en nog blijft er nog een Olympische berg aan problemen over om de groei weer aan de praat te krijgen. Wij hebben nog geen historie van landen die failliet gaan met zo’n slechte demografische omstandigheden als die van Griekenland.

Om onduidelijke redenen staat de ECB niet te popelen om aan die smeekbedes te gaan voldoen.
Hollande heeft mevrouw Merkel nog wat opgepord dat ze toch niet de geschiedenis in moet gaan als mevrouw Nee die de Grieken naar de hel heeft gestuurd.
Piketty heeft in Die Zeit nog eens uitgelegd dat Duitsland geen moreel gezag kan hebben bij de oproep om de schulden te betalen. Duistalnd heeft zich schandelijk misdragen sinds 1870. Ze betaalden hun schulden niet terug na de Eerste Wereldoorlog en ook niet na de Tweede Wereldoorlog. Ze hebben niet eens gedaan net alsof ze het niet konden. Nee gewoon, we slaan er op los als je ons de schulden niet kwijt scheldt.
Dat helpt, zo blijkt. Zo'n referendum als Griekenland hield is ook zo'n daad. Daarna snapt misschien een Dorknoper als Dijsselbloem of Schaüble het nog niet, maar bij heel wat zuidelijke/Franse politci begint men het gelijk van de Grieken in te zien. In Nederland is het vooral Romer die afgeeft op onze benepen mentaliteit om zo wreed mogelijk Griekenland op de financiële pijnbank te leggen, terwijl we hoe dan ook geen drachme terugkrijgen.
Het referendum is maar net goed afgelopen voor Europa! Stel je eens voor dat de Grieken ja gestemd hadden! Dan had men over de brug moeten komen met een beter voorstel, in ieder geval met nieuwe voorstellen die beter zouden moeten zijn. Het blikje zou niet een paar maanden, maar jaren vooruit geschopt moeten worden met uitzicht op groei in Griekenland..
Nu is het wachten tot de kiezers zien dat ze in een failed state wonen en emigratie noodzakelijk.

Nu Griekenland OXI heeft gestemd tegen Europa, is het de beurt van Europa om OXI te stemmen tegen Grie(ke)nland. Dat gaat niet gebeuren, Italië heeft nog een land nodig dat een nog slechter jongetje in de klas is. 
De Britse kranten weten het nieuws in de ware context te plaatsen: een Griekse meltdown is veel minder belangrijk nieuws dan de doop van prinses Charlotte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten