23 juli 2015

meer kerninflatie in de VS Feroli MS Minack

er beginnen steeds meer verhalen te komen dat de kerninflatie in de VS wel eens hoger zou kunnen uitvallen dan gedacht.
De werkloosheid is flink gedaald en dat leidt tot hogere lonen en inflatie. Men ging daar aan twijfelen, maar die twijfel is aan het verdwijnen. Goldman Sachs had bijvoorbeeld een plaatje waaruit je kon halen dat de loonstijging in de staten van de VS met de laagste werkloosheid het hoogste is.

Minack had een plaatje dat hogere loonkosten (ECI, employment cost index) leidt tot hogere diensteninflatie
en de daling van de leegstand zorgt voor hogere huurstijging
Verder zou volgens JP Morgan de medische kosten harder gaan stijgen, kunnen de voedselprijzen omhoog door el niño en is de daling van de olieprijzen bijna verwerkt (niet helemaal meer na de laatste dalingen).
Feroli van JP Morgan vindt de huidige situatie meer op 1966 lijken dan op 1937. Hij geeft Yellen daarom gelijk dat er een hoge prijs staat op te laat verhogen van de rente. Dan moet je veel meer verhogen.
Yellen heeft het 1966 verhaal nadrukkelijk op tafel gelegd bij de HHH testimony. Te laat verhogen maakt veel extra renteverhogingen nodig.
Dus op het ogenblik roepen Morgan Stanley én JP Morgan dat er wel eens meer inflatierisico kan zijn dan de markt denkt.

Misschien een beetje raar bij de huidige val van de grondstoffenprijzen, maar in lijn met verhaal van bijvoorbeeld Minack. Juist het grote geloof in Secular Stagnation is een te ruim monetair beleid aan het veroorzaken met inflatoire druk vanuit o.a. de huizenmarkt en loonkosten (ECI, Employment Cost Index)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten