19 juli 2015

goed financieel economisch nieuws van de afgelopen week

1.    De crash van China lijkt te zijn gestopt via ingrijpen van de overheid. Het geruststellende daarvan is dat de overheid nog de touwtjes in handen lijkt te hebben. Als zij zeggen koop, dan is kennelijk het risico niet zo groot. Ze hadden hulp van ineens zeer meevallende economische cijfers, zoals de 7% economische groei en meevallende exportcijfers. En dat na een reeks enorm tegenvallende cijfers.
2.    Het Griekse blikje lijkt weer met succes een tijdje vooruit geschopt te zijn. Duitsers en Nederlanders zijn wat minder welkom in de zuidelijke landen en toeristen vervloeken de extra toeslagen op de kosten van hun ontbijt vanwege de hogere belastingen. De nieuwe hulp van € 86 miljard wordt waarschijnlijk gegoten in zeer langlopende leningen die een minieme marktwaarde zouden hebben (=de € 86 miljard is grotendeels een cadeautje). Als het Griekse bankwezen voldoende extra kapitaal krijgt, kan de ECB het komende economische herstel in Griekenland (ja, dat is onvermijdelijk) een extra duwtje geven.
3.    Het winstseizoen is goed begonnen, zowel in de VS als in Europa. De koersstijging van Google als gevolg van de meevallende cijfers was de grootste sprong in marktwaarde vanwege een winstcijfer ooit van een aandeel. GE had ook prima cijfers, orders VS 10% omhoog.

4.    De huizenmarkt verbetert. Housing starts mooi omhoog. Vooral huurwoningen.
5.  Yellen houdt de rug recht en belooft een stijging van de rente vanwege de goede gang van zaken op de arbeidsmarkt inclusief enige loonstijging. Vanwege argumenten van risicomanagement een plausibel verhaal. Er is alleen maar nodig dat de Amerikaanse economische cijfers minstens net zo goed zijn als de FED voorspelt. De barrière hiervoor is niet hoog. De komende jaarlijkse herziening van de groeicijfers van de afgelopen jaren gaat voor een economisch groeicijfer van meer dan 1% in het eerste kwartaal zorgen. Dan is bij 2,5% kwartaalgroei in de rest van het jaar de voorspelling van 1,8-2% economische groei royaal gehaald. Een en ander betekent een langzaam hogere rente en zo wordt de strop rond de nekken van pensioenfondsen en verzekeraars vanwege de te lage rente even weer wat losser gemaakt. De verhoging past nog in een Goldilocksscenario, het gaat allemaal heel langzaam en de centrale banken beloven nog steeds relatief royaal te blijven, al worden de FED en Bank of England iets minder royaal.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten